Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ενεση ρευστότητας στην αγορά με «φθηνό» δανεισμό στις επιχειρήσεις

Σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να δέχεται τους ελληνικούς τίτλους ώστε οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια, φαίνεται να προχώρησε η κυβέρνηση.



Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση ρευστότητας, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ιω. Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ δίνει περίοδο χάριτος στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ώστε να μην τεθεί εκτός του νέου μηχανισμού ρευστότητας που έχει συσταθεί και ο οποίος θα χορηγήσει συνολικά περί τα 800-850 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ένα ποσό της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ το οποίο θα διοχετευτεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών.

Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών και με τη σειρά τους να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά προσφέροντας «φθηνό» χρήμα, δηλαδή δανειοδότηση με χαμηλά επιτόκια.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Στουρνάρας και Κερέ συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com