Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Ο παραλογισμός με τον ΕΝΦΙΑ

Η ιστορία με τον φόρο ακινήτων έχει κουράσει. Δεν ενοχλεί μόνο το ύψος που έχει επιβληθεί και το οποίο είναι δυσανάλογο με την πραγματική αξία του ακινήτου, αλλά και οι παλινωδίες, τα λάθη, οι συνεχείς αλλαγές και ο τρόπος σκέψης των αρμοδίων που προκαλούν εκνευρισμό.




Αποδείχθηκε, με βάση τα εκκαθαριστικά σημειώματα, ότι ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε με προχειρότητα από ανθρώπους που αγνοούν την πραγματικότητα της αγοράς και τις αντοχές της κοινωνίας και οι οποίοι απέφυγαν στη συνέχεια να προχωρήσουν σε μια επαλήθευση, για να διαπιστώσουν αν οι μέθοδοι που εφαρμόζουν έχουν λογική συνάφεια και καταλήγουν σε λογικά συμπεράσματα.

Άνθρωποι του γραφείου, χωρίς παραστάσεις, ξεκίνησαν να φορολογούν ακόμη και τις στάνες των κτηνοτρόφων ως οικήματα.

Αφού σώθηκαν τα μαντριά, ακολούθησε το «φιάσκο» με τα «γιαπιά», τα διατηρητέα και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Είχαν, όμως, προβλέψει τη λεγόμενη εισπραξιμότητα και την αδυναμία πληρωμής του φόρου από ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών και για τον λόγο αυτό ανέβασαν τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι νεότεροι υπολογισμοί ανεβάζουν τα προβλεπόμενα έσοδα σε ένα δισεκατομμύριο πάνω από τον στόχο.

Και αφού έγιναν όλα αυτά, αρχίζει τώρα το νέο θρίλερ των διορθώσεων, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης, ούτε και τον αριθμό των συνολικών δόσεων αποπληρωμής.

Αυτή η ασάφεια και οι συνεχείς παλινωδίες συντηρούν ένα αρρωστημένο κλίμα και ανεβάζουν την κοινωνική ένταση.

Η ίδια η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι το καθεστώς αβεβαιότητας και η διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα προκαλούν τεράστια πολιτική ζημιά, αλλά προβάλλει αδύναμη να δώσει μια τελική και, κυρίως, λογική λύση.

Εξαντλείται, μάλιστα, σε κινήσεις που ελάχιστα αμβλύνουν το πρόβλημα, όπως η επιμήκυνση αποπληρωμής του φόρου σε επτά αντί για έξι δόσεις, που θα σημάνει την έκδοση νέων εκκαθαριστικών, ενώ ήδη ορισμένοι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να πληρώνουν την πρώτη δόση.

Και αφήνει για το 2017 το βασικό θέμα που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα και θα οδηγούσε στην άρση των αδικιών, τη διόρθωση δηλαδή των εκτός πραγματικότητας αντικειμενικών αξιών επί των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ.

Προφανώς η λογική... μετακόμισε σ' άλλα μέρη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com