Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody΄s κατά 2 βαθμίδες - Εύσημα για τη δημοσιονομική βελτίωση και τις μεταρρυθμίσεις

Η χαρούμενη είδηση που όλοι περίμεναν ήρθε αργά το βράδυ της Παρασκευής.




Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody΄s αναβάθμισε σε Caa1 από Caa3 την Ελλάδα, διατηρώντας σταθερό το outlook και στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Αναμένονται το επόμενο διάστημα κι άλλες αναβαθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο στις αγορές για την Ελλάδα και θα δώσουν τη δυνατότητα για φθηνότερο δανεισμό, τόσο για τη χώρα όσο και για τις επιχειρήσεις.

H αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της πιστοληπτικής ικανότητας και η διατήρηση σε «σταθερές» των προοπτικών της οικονομίας έρχονται σε μια δύσκολη στιγμή παγκοσμίως, έπειτα και από τα γεγονότα στην Αργεντινή. Ωστόσο ο διεθνής οίκος αναγνώρισε στην ελληνική οικονομία της σημαντική βελτίωση που έχουν σημειώσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία. Πρόκειται για ένα σήμα των αγορών ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, ότι ανακτά δημοσιονομική σταθερότητα κι ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη διεθνώς.

Η Moody΄s εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στο 1,6% του ΑΕΠ φέτος.

Αναλυτικά, το σκεπτικό της αναβάθμισης αναφέρει ότι κυριότεροι παράγοντες ήταν:

Η σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια και την άποψη της Moody΄s ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει στο ζενίθ φέτος και από το 2015 θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο από την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την πτωτική τροχιά του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Τα μειωμένα επιτόκια αλλά και η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων της κυβέρνησης προσδίδουν δημοσιονομική ευελιξία και μειώνουν το ρίσκο χρηματοδότησης.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση του μακροπόθεσμου rating για το country ceiling του χρέους και των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, σε Ba3 από Β3 πριν. Το βραχυπρόθεσμο rating παραμένει στην κατηγορία Not Prime.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος είχε προχωρήσει για τελευταία φορά σε αναβάθμιση της Ελλάδας στα τέλη Νοεμβρίου του 2013, τοποθετώντας την αξιολόγηση σε «Caa3» από «C» και το outlook σε «σταθερό». Αντίθετα, δεν είχε εκδώσει αξιολόγηση για την Ελλάδα στις αρχές Απριλίου, όπως αναμένονταν. Η Moody's έχει προγραμματίσει και δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται στα τέλη Νοεμβρίου μετά και την αξιολόγηση από την τρόικα.

Λίγο αργότερα όμως, στις 29 Απριλίου είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση του outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε «σταθερό» από «αρνητικό».

Σημειώνεται ότι η Fitch στις 23 Μαίου αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Β» από «Β-» με σταθερό outlook. Από την πλευρά της η S&P κατατάσσει την Ελλάδα σε «Β-».

Τέλος, στις 11 Ιουλίου ήρθε και μία άλλη αναβάθμιση για την Ελλάδα. Ο οίκος Dominion Bond Rating Service (DBRS) αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε “B” από “CCC” και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε “σταθερές” από “αρνητικές”, αντανακλώντας τον περιορισμό του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ και τη μείωση των πιθανοτήτων νέας αναδιάρθρωσης του χρέους που θα έπληττε τους ιδιώτες πιστωτές.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com