Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς θα βάλετε φυσικό αέριο στο σπίτι και θα πάρετε επιδότηση μέχρι 60%

Ανοίγει ο δρόμος για την αντικατάσταση της εγκατάστασης θέρμανσης με πετρέλαιο από φυσικό αέριο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον κανονισμό της πολυκατοικίας και να μην είναι υποχρεωτική η άδεια της Γενικής Συνέλευσης.



Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει εκατοντάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες αλλά και πολλούς Ελληνες που διαθέτουν μονοκατοικία να προχωρήσουν σε αλλαγή του καυστήρα πετρελαίου με εγκατάσταση φυσικού αερίου.

Αρωγός στη μεγάλη αυτή αλλαγή γίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο ανακοίνωσε την παροχή κινήτρων σε όσους θα στραφούν στη φθηνότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον επιλογή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, Γ. Μανιάτη:

* Η επιδότηση θα φτάνει έως και το 60% του κόστους που σημαίνει για μια αυτοτελή μονοκατοικία με κόστος μετατροπής 2000 το πρόγραμμα θα επιδοτήσει 1.000 ευρώ.

Σε μία μικρή πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση για δέκα διαμερίσματα και κόστος 5.000 θα δοθεί επιδότηση 3.000 ευρώ, ενώ σε μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα και 9.000 κόστος η επιδότηση θα φτάσει τις 5.500 ευρώ.
Μόνο στην Αττική θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα επιδοτηθούν περίπου 30.000 νοικοκυριά, ενώ επιδοτήσεις θα δοθούν επίσης σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία από τις τοπικές εταιρείες παροχής.

Το οικονομικό όφελος από την επιδότηση αναμένεται να φτάσει έως και €5.500 για κάθε νέο οικιακό καταναλωτή φυσικού αερίου.

Μοναδικό κριτήριο που θα τεθεί θα είναι η τιμή ζώνης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με τις αιτήσεις να κατατίθενται μέχρι τις 30 Απριλίου 2015 και τα δικαιολογητικά να υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουλίου 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμάται από στελέχη της εταιρείας παροχής σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία ο συνολικός προϋπολογισμός θα απορροφηθεί πολύ νωρίτερα πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι εκτός της επιδότησης οι εταιρείες παροχής εφαρμόζουν και άλλα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης και άτοκες χρηματοδοτήσεις για αυτονομίες. Σημειώνεται τέλος ότι απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι σε περίπτωση που οξυνθεί η ουκρανική κρίση με τις προετοιμασίες και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ελλάδα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να διακοπεί η τροφοδοσία αερίου για ευαίσθητες ομάδες όπως νοικοκυριά, νοσοκομεία και σχολεία.

Εξάλλου, αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο για την αγορά του αερίου που θα τεθεί τις επόμενες εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνεται ρύθμιση που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να εγκαταστήσουν αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου σε πολυκατοικία ακόμα και χωράς τη σύμφωνη γνώμη του 50%+ της συνέλευσης. Ωστόσο όπως είπε το ΥΠΕΚΑ θα περιμένει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για την τελική μορφή της ρύθμισης.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής:

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τελεί υπό διαβούλευση, αποσκοπεί στην αποφόρτιση της ατμόσφαιρας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα των μεγάλων αστικών κέντρων, με το φυσικό αέριο να αποτελεί την πλέον ουσιαστική λύση στην κατεύθυνση αυτή. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι από το 2000 μέχρι σήμερα στην Αττική έχουν εξοικονομηθεί 1.800 εκατ. τόνοι CO2 από την αντικατάσταση της χρήσης άλλων καυσίμων με φυσικό αέριο, ενώ εκτιμάται ότι η δράση θα οδηγήσει σε περαιτέρω εξοικονόμηση περίπου 18 χιλιάδων τόνων CO2 ανά έτος.

Ο Υπουργός, κ. Μανιάτης, μεταξύ άλλων είπε ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών αφού θα μειώσει κατά 40% το κόστος θέρμανσης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: “Ακόμα και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι τουλάχιστον 35% οικονομικότερο”.

Η ΕΠΑ Αττικής είναι ο διαχειριστής του προγράμματος για το λεκανοπέδιο και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, κ. Χρ. Μπαλάσκας δήλωσε σχετικά: «Για πρώτη φορά ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης – κεντρικής ή αυτόνομης - σε χρήση φυσικού αερίου. Αποτελεί λοιπόν μια μοναδική ευκαιρία για τους καταναλωτές να επωφεληθούν της επιδότησης και να μειώσουν σημαντικά το κόστος θέρμανσης δεδομένης της εξοικονόμησης που προσφέρει το φυσικό αέριο και η οποία υπερβαίνει το 40%, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη μας».

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι παράλληλα με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, η ΕΠΑ Αττικής παρέχει έκπτωση στα τέλη σύνδεσης έως και 100% για νέες κεντρικές θερμάνσεις και 50% στα τέλη σύνδεσης μεμονωμένων διαμερισμάτων. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η εταιρεία ήδη εφαρμόζει χρηματοδοτικό πρόγραμμα σε μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και κατοίκους μεμονωμένων διαμερισμάτων το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καταναλωτών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος επιδότησης.

Πληροφορίες σχετικά με τη δράση επιδότησης παρέχονται στην 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής www.aerioattikis.gr, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr, στο κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας επί της οδού Αμερικής 11 Αθήνα, καθώς και στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com