Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Προεκλογικές εξαγγελίες Αλ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

Επτασφράγιστο μυστικό κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ την τελική μορφή των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ οι αρμόδιες επιτροπές του κόμματος συνεχίζουν τις πυρετώδεις συσκέψεις, προκειμένου οι προγραμματικές θέσεις να οριστικοποιηθούν εντός της εβδομάδας.




Στόχος να «ικανοποιηθούν» όσο το δυνατό περισσότερα αιτήματα κοινωνικών ομάδων, αλλά και να συγκεραστούν οι διαφορετικές προτάσεις εντός του κόμματος.

Αιχμή του δόρατος τα φορολογικά, καθώς όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν - πέρα από ορισμένες βασικές εξαγγελίες όπως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ή την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ - δεν πρόκειται να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. «Δεν πρόκειται η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα να είναι ένα άθροισμα νομοσχεδίων. Μιλάμε για βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις», επισημαίνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσουν ότι «θα παρουσιαστούν κατά ένα απόλυτο και σαφή τρόπο οι βασικές προτεραιότητες και δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες». Άλλωστε όπως τονίζουν ουδέποτε υπήρξαν από το βήμα της ΔΕΘ εξειδικευμένες εξαγγελίες, ούτε καν από την κυβέρνηση, πόσο μάλλον από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των εξαγγελιών του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένη και τη σκληρή αντιπολιτευτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα.

Κατάργηση
Η τοποθέτηση Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα είναι άθροισμα νομοσχεδίων, επισημαίνει η Κουμουνδούρου
Η τοποθέτηση Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν θα είναι άθροισμα νομοσχεδίων, επισημαίνει η Κουμουνδούρου
Ο ΕΝΦΙΑ -που όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα για τους κυβερνώντες- και η εξαγγελία περί κατάργησής του, θα βρεθεί ανάμεσα στις βασικές εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Βασική κατεύθυνση των θέσεων στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πρέπει να εξαιρείται η πρώτη κατοικία, μέχρι κάποια αξία, από οποιοδήποτε φόρο, με την έννοια ότι αυτή καλύπτει βασικές στεγαστικές ανάγκες. Ωστόσο, ούτε το ύψος της αξίας αυτής φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και με το ποιο φόρο πρόκειται να αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς -όπως διαμηνύεται- πρόκειται για απόφαση που θα ληφθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Διευκρινίζεται δε ότι ο φόρος ακινήτων συνδέεται άμεσα με το θέμα των αντικειμενικών αξιών και κατά συνέπεια θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις στον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής και της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Ο Γ. Μηλιός πάντως, αν και σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι θα υπάρξει απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των περίπου 500.000 ευρώ, έσπευσε να προσθέσει ότι «το μοντέλο αυτό είναι δυναμικό, αλλάζει με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από μήνα σε μήνα».

Με δεδομένο πάντως ότι στο εσωτερικό του κόμματος δεν είναι λίγα τα στελέχη που επιμένουν ότι η φορολόγηση πρέπει να αφορά μόνο την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή του αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αποφύγει συγκεκριμένες ανακοινώσεις ποσών, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι θα δεχθεί σχετικές ερωτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον φόρο εισοδήματος, η βασική δέσμευση θα αφορά τη θέσπιση αφορολόγητου στα 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω θα υπάρχουν αρκετές κλίμακες ώστε να επιβαρύνονται αναλογικά μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ιδιαίτερη σημασία θα αποδώσει ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων. Υπό συζήτηση είναι όμως, αν τελικώς θα ανακοινωθεί η δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα συγκεντρώσει όλα τα κόκκινα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως δεν χρειάζεται μία τέτοια ρύθμιση, αν υπάρξει δημόσιος έλεγχος όλου του τραπεζικού συστήματος.

Βασική προτεραιότητα αποτελεί επίσης και η προστασία της πρώτης και μόνης κατοικίας με ρύθμιση για διαγραφές οφειλών, αρχίζοντας από τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής, με βάση συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια. Στο πεδίο των κοινωνικών παρεμβάσεων ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δεσμευτεί για την επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού στα 751 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφερθεί εκ νέου στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους με δέσμευση για ακύρωση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Θέση της Κουμουνδούρου είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.

Σημαντικό μέρος των εξαγγελιών του κ. Τσίπρα αναμένεται να αφορά και την πρόταση του κόμματος για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση της ανεργίας, η επαναφορά των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και η ενίσχυση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο του κόμματος τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο Δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία.

Απάντηση σε Αντ. Σαμαρά
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση

Από την ατζέντα του κυρίου Τσίπρα στη ΔΕΘ, δεν πρόκειται να λείψει βέβαια και η σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και όπως είναι φυσικό θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να «απαντήσει» σε μία προς μία τις δεσμεύσεις περί φοροελαφρύνσεων του Αντ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, όποιες βελτιωτικές κινήσεις και αν επιχειρηθούν είναι εμβαλωματικού χαρακτήρα, καθώς «η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με βάση το πλαίσιο του μνημονιακού προγράμματος και για τη μετά από αυτό περίοδο».

Κατά συνέπεια οι εκατοντάδες νόμοι που έχουν ψηφιστεί και τα μεσοπρόθεσμα τα οποία είναι σε ισχύ για τα επόμενα χρόνια θα οδηγούν καθημερινά σε δυσμενέστερη θέση τους πολίτες και την κυβέρνηση ακόμη πιο κοντά στο τέλος του βίου της.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com