Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ερευνα για απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ

Στο «μικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας μπαίνουν οι χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ.




Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Παναγιώτα Φάκου έδωσε χθες εντολή για τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των οικονομικών απαιτήσεων Ιδιωτικών Κλινικών έναντι του ΕΟΠΥΥ και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο του αδικήματος της απάτης -από τους εκπροσώπους των κλινικών- στρεφόμενης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με όφελος ή ζημία υπερβαίνουσα το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η εντολή δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με ιδιωτικές κλινικές που υπερχρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ και οι χρεώσεις μόνο για το 2013 υπολογίζονται από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στα περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Οι υπερχρεώσεις φαίνεται πως γίνονταν με την καταχώριση «διπλών» νοσηλειών και με επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας.

Σημειώνεται ότι μετά τον έλεγχο των χρεώσεων από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, αμφισβητείται η νομιμότητα σχεδόν του 30% των απαιτήσεων και προτείνεται επανέλεγχος, ενώ ήδη έχει ζητηθεί από τις ιδιωτικές κλινικές να δώσουν εξηγήσεις. Εκτιμάται δε πως ακόμα κι αν γίνουν δεκτές όλες οι ενστάσεις που έχουν καταθέσει, πάλι το όφελος για τον ΕΟΠΥΥ από τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών θα είναι τουλάχιστον 70.000.000 ευρώ.

Τα κέντρα
Την ίδια στιγμή, στο «μέτωπο» των διαγνωστικών κέντρων, ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ελέγξει τη δαπάνη των εργαστηριακών εξετάσεων προχωρεί στην εφαρμογή αριθμητικού ορίου. Συγκεκριμένα θέτει περιορισμούς στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς ήδη η σχετική δαπάνη έχει εκτροχιαστεί. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις ανήλθε σε 336 εκατ. ευρώ, έναντι 328 εκατ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) θα ενσωματώσει για κάθε ιατρική ειδικότητα το αριθμητικό όριο συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά παραπεμπτικό και ανά κατηγορία θεραπευτικών πράξεων. Κάθε γιατρός επιτρέπεται να παραπέμπει για εξετάσεις σχετικές με την ειδικότητά του, σε συγκεκριμένο αριθμητικό όριο ανά συνταγή στον ίδιο ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) την ίδια ημερομηνία και έως τέσσερις ημερολογιακές ημέρες μετά. Σε περίπτωση που το παραπεμπτικό ξεπερνά το «πλαφόν», τότε θα εκδίδεται δεύτερο παραπεμπτικό στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι εξετάσεις «δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτη πάροχο».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com