Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πλήρωσαν, αλλά τα ποσά δεν αφαιρέθηκαν

Νέα «γκάφα» με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Φορολογούμενοι που έχουν ήδη πληρώσει ολόκληρο τον φόρο ή την πρώτη από τις πέντε αρχικές δόσεις που είχαν καθοριστεί, διαπίστωσαν με έκπληξη ότι στα νέα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις που αναρτήθηκαν στο Taxisnet δεν έχουν αφαιρεθεί τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβάλει.





Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι αυτοί, αναζητώντας στον προσωπικό λογαριασμό τους στο Taxisnet το νέο ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είδαν ότι αναγράφεται ως οφειλόμενο -και πληρωτέο σε έξι μηνιαίες δόσεις- ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ, αν και αυτό έχει ήδη εξοφληθεί στο σύνολό του ή κατά το 1/5 με βάση το αρχικό ειδοποιητήριο των πέντε δόσεων.

Ανάρτηση
Δηλαδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στην ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να λάβει υπόψη της τα ποσά του φόρου που έχουν ήδη καταβληθεί και να τα συμψηφίσει με τις υπόλοιπες δόσεις, σε περίπτωση που έχει πληρωθεί η πρώτη αρχική δόση του φόρου.

Πάντως, σε μια άλλη εφαρμογή που υπάρχει στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα Taxisnet και στην οποία αναγράφονται οι πάσης φύσεως φορολογικές οφειλές τους που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί, τα ποσά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται να έχουν εξοφληθεί κανονικά είτε στο σύνολό τους είτε κατά το 1/5, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Εν τω μεταξύ σε ανοιχτή γραμμή με το Taxisnet... θα βρίσκονται μέχρι το τέλος του έτους περισσότεροι από 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μάθουν το οριστικό ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους. Πρόκειται για τους φορολογουμένους που έχουν δικαιώματα σε ακίνητα τα οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, τους οικονομικά αδύναμους που δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και όσους θα διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στο Ε9. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να λάβουν το νέο εκκαθαριστικό για να αρχίσουν να πληρώνουν τον φόρο.

Στο τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη από τις έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου, όπως αυτός προέκυψε από την αρχική εκκαθάριση. Δηλαδή, χωρίς να ληφθούν οι εκπτώσεις ή οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Στη συνέχεια το εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου θα αλλάξει και μάλιστα μπορεί να τροποποιηθεί πάνω από δύο φορές.

Ειδοποιητήρια
Τα νέα ειδοποιητήρια εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ αναγράφουν έξι αντί για πέντε μηνιαίες δόσεις και ενημερώνουν τους φορολογουμένους ότι πρέπει να τις πληρώσουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Την 1η δόση έως τις 30/09

Την 2η δόση έως την 31/10

Την 3η δόση έως τις 28/11

Την 4η δόση έως τις 31/12

Την 5η δόση έως την 30/01 του 2015 και

Την 6η και τελευταία δόση έως τις 27/02 του 2015.

Κάθε μία από τις μηνιαίες δόσεις που αναγράφουν τα νέα ειδοποιητήρια είναι μειωμένη σε σύγκριση με την κάθε δόση που ανέγραφαν τα προηγούμενα ειδοποιητήρια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στα νέα ειδοποιητήρια οι οφειλές παραμένουν ίδιες, όμως οι δόσεις έχουν αυξηθεί από πέντε σε έξι, δηλαδή κάθε βεβαιωμένη οφειλή ΕΝΦΙΑ έχει διαιρεθεί πλέον με το έξι αντί με το πέντε. Π.χ., αν ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ είναι 200 ευρώ και το προηγούμενο ειδοποιητήριο ανέγραφε ότι μπορεί να εξοφληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 40 ευρώ εκάστη (200/5=40), το νέο? «ραβασάκι» αναγράφει 6 δόσεις των 33,33 ευρώ εκάστη (200/6=33,33).

Ποιοι θα λάβουν νέα εκκαθαριστικά
Η «διόρθωση» του αριθμού των δόσεων είναι το πρώτο βήμα. Οι δόσεις έχουν διαμορφωθεί με βάση το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε στις 31 Ιουλίου 2014. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που αναγράφεται μπορεί να αλλάξει για:

• Όσους έχουν οικόπεδο σε περιοχή εντός σχεδίου οικισμού αλλά εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να δουν τα νέα εκκαθαριστικά από την ερχόμενη Δευτέρα.

• Όσους έχουν κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για ολόκληρο το 2013.

• Όσους δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή για οικονομικά αδύναμες ομάδες φορολογουμένων.

• Αυτούς που έχουν υποπέσει σε λάθη ή έχουν κάνει παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 των ετών 2005-2014 με συνέπεια να έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερα ποσά ΕΝΦΙΑ και να απαιτείται πλέον η υποβολή διορθωτικών δηλώσεων για την εκ νέου εκκαθάριση του φόρου.

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να βρει και να εκτυπώσει το νέο ειδοποιητήριο των έξι δόσεων, στο διαδίκτυο και στον λογαριασμό του στο σύστημα Taxisnet, με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους:

• Μέσα από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» και την εντολή «εκτύπωση ειδοποίησης πληρωμής φόρου».

• Μέσα από την προσωποποιημένη πληροφόρηση και την επιλογή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης».

ΠΟΕ - ΔΟΥ
Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ με ανακοίνωσή της καλεί τους υπουργούς και τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων που ψήφισαν τον νόμο για την επιβολή του φόρου αυτού «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην ψάχνουν για 'αποδιοπομπαίους τράγους' και για δήθεν 'πειθαρχικές ευθύνες' σε υπηρεσιακά στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών». Με την ίδια ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΟΥ τάχθηκε υπέρ της επιβολής ενός γενικευμένου φόρου στη συνολική αξία της περιουσίας κάθε φορολογούμενου, στο πλαίσιο του οποίου θα εξαιρείται μόνο η πρώτη κατοικία. Ζήτησε δηλαδή να επιβληθεί φόρος τόσο στα ακίνητα (πλην πρώτης κατοικίας) όσο και στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι πάσης φύσεως αποταμιεύσεις και επενδύσεις (σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές κ.λπ.).

 
website counter
friend finderplentyoffish.com