Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εκτακτη διετής ρύθμιση με «κούρεμα» χρεών επιχειρήσεων σε εφορίες, δάνεια και ασφαλιστικά ταμεία

Απόφαση για διετή ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, έλαβε η κυβέρνηση, όπως ανακοινώθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σύσκεψη που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας.




Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι στην πλειοψηφία τους βιώσιμες αλλά και μεγάλες εταιρείες για τις οποίες θα υπάρχει ξεχωριστή αντιμετώπιση των δανείων τους.

Ο νόμος που θα διαρκέσει δύο χρόνια Θα προβλέπει διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας, η τρόικα δεν έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για το σχέδιο και τελικά θα το αποδεχθεί. Ωστόσο περιμένει από την ελληνική πλευρά στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η ρύθμιση στα δημόσια οικονομικά. Τα συγκεκριμένα στοιχεία τα αναμένει και το υπουργείο Ανάπτυξης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δει τι συνέπειες των ρυθμίσεων.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί «εφ' άπαξ» και για δύο μόλις χρόνια. Θα καλύψει μόνο τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και μετά θα καταργηθεί.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η ρύθμιση σχεδιαζόταν να δίνει 120 δόσεις και διαγραφή έως 90% στις προσαυξήσεις. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι με τη ρύθμιση «δεν θα θιγούν καθόλου οι τράπεζες», ότι οι προβλέψεις που έχουν ήδη κάνει είναι επαρκείς, ότι δεν θα χρειαστεί να μπει «χέρι» στα λεφτά του ΤΧΣ και, τελικώς, θα βγουν όλοι κερδισμένοι (ιδιώτες, τράπεζες, ταμεία, δημόσιο) γιατί έτσι «θα πληρώνουν και όσοι σήμερα δεν μπορούν».

«Ξεκινάμε καλά» είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Χαρδούβελης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα, ενώ το απόγευμα, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται να περάσει και πάλι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που θα έχει κατά τη διάρκεια της ημέρας με πολλούς υπουργούς.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com