Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΟΥΛΗ Πέρασαν τροπολογίες για ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΔΙΕ

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ζητήματα της Εφοδιαστικής (logistics), ακολουθούμενο από αρκετές τροπολογίες.




Οι βασικότερες των τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν είναι οι εξής:

-Δίνεται δικαίωμα σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ σε όσους συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα, καθώς και το 62ο έτος της ηλικίας τους. Η κυβέρνηση έκανε δεκτές, επίσης, τροπολογίες βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δίνουν το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων εργασίας, κάτι που ισχύει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι σχετικές ρυθμίσεις υπερψηφίστηκαν από τα παρόντα κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ που δήλωσε «παρών», καθώς, όπως ανέφερε ο αγορητής του, Χρ. Κατσώτης, «τα πλασματικά χρόνια δεν απαντούν στα αιτήματα του αγροτικού κινήματος για σύνταξη στα εξήντα για τους αγρότες και στα πενήντα πέντε για την αγρότισσα».

-Δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής εγγραφής των ανέργων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Η τροπολογία ψηφίστηκε απ' όλα τα παρόντα κόμματα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Ιδιαίτερα υπερήφανος για τη ρύθμιση αυτή εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως «από τους 1.039.242 εγγεγραμμένους ανέργους, οι 899.242 που είναι ο μέσος όρος ανέργων του έτους, δεν θα ξαναπατήσουν το κατώφλι του ΟΑΕΔ. Και αν κάποιος κάνει τον υπολογισμό, στην τετράμηνη παρουσία της αναγκαιότητας των ανέργων για να βεβαιώσουν και να θεωρήσουν την κάρτα της ανεργίας, αυτό αποτυπώνεται σε 3.596.968 λιγότερες επαφές πολιτών με τον ΟΑΕΔ».

«Πρόκειται για μία μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, που φτάνει στα όρια του να την πει κάποιος "μεταρρύθμιση", υπό την έννοια ότι πρωτοτυπούμε και σε επίπεδο Ευρώπης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

«Ο άνεργος έχει άπλετο χρόνο, αλλά δεν μπορεί να κινηθεί γιατί δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, και απαιτεί να κυκλοφορεί ελεύθερα με την κάρτα ανεργίας» σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης (ΚΚΕ) απαντώντας στον υπουργό.

-Τα Προεδρικά Διατάγματα που ορίζουν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων, θεωρούνται ως καταργηθέντα από την έναρξη ισχύος του ν. 4276/2014 (δηλαδή την 30η Ιουλίου του 2014) και όχι μετά την έκδοση των νέων διαταγμάτων. Την τροπολογία αυτή του υπουργείου Τουρισμού καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».

-Παρατείνονται μέχρι το τέλος του χρόνου οι συμβάσεις θεραπευτών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που λήγουν στις 30 του τρέχοντος μήνα, ενώ με απόφαση του διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, μπορούν να ανανεώνονται οι τρίμηνες μετακινήσεις προσωπικού για νοσοκομεία κάθε είδους. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με δύο «παρών» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

-Δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες που δεν έχουν μονιμοποιηθεί και επιστρέφουν από άδεια κύησης, να τοποθετούνται για δύο χρόνια στον τόπο προτίμησής τους ή σε όμορη Περιφερειακή Ενότητα, εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις. Στη συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΕΘΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», διεκδικώντας να δοθεί στις γυναίκες αυτές, το δικαίωμα που απολαμβάνουν και οι μονιμοποιηθείσες συναδέλφισσές τους- της τοποθέτησης στον τόπο προτίμησής τους για πέντε χρόνια.

-Επεκτείνονται και για τις αντιπυρικές περιόδους 2014 και 2015 οι συμβάσεις, συμφωνίες και αποφάσεις που συνήφθησαν ή εκδόθηκαν για τις ανάγκες και των προηγούμενων περιόδων, βάσει των προσφορών και τυχόν αναπροσαρμογών που υπάρχουν. Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «παρών». Βασική ένσταση για την υπερψήφιση της τροπολογίας υπήρξε η διαφαινόμενη επιμονή της κυβέρνησης να μισθώνει πτητικά εναέρια μέσα για τη δασοπυρόσβεση, μέσω ενός ΝΑΤΟϊκού οργανισμού (NAMSA) - και στην προκείμενη περίπτωση, προϋπολογίζοντας το κόστος και για τον επόμενο χρόνο.

-Παρατείνεται μέχρι την 31η Μαρτίου (από την 30 του τρέχοντος μήνα) η προθεσμία για τη λύση και εκκαθάριση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, κάτι που για τον ΣΥΡΙΖΑ (Δ. Γελαλής) φέρει την οσμή ενός «πολέμου συμφερόντων μεταξύ Κόκκαλη και Μελισσανίδη με διαιτητή τον Αντώνη Σαμαρά». Η ρύθμιση απετέλεσε άρθρο της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, και ως εκ τούτου υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πως η Χρυσή Αυγή δεν συμμετείχε στη σημερινή συνεδρίαση.

Κατά τα άλλα, υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, και καταψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα. Κατά τη σημερινή επί των άρθρων συνεδρίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τρία άρθρα του νομοσχεδίου για τα θέματα της Εφοδιαστικής, δήλωσε «παρών» σε οκτώ άρθρα και καταψήφισε άλλα έξι.

Στη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, λέγοντας: «Είναι παντελώς ακατανόητο και στα όρια του στερούμενου σοβαρότητας, αυτό το οποίο ελέχθη από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, ότι μπορείτε με 2 και με 3 δισ. να αντιμετωπίσετε το τεράστιο πρόβλημα των 100 και πλέον δισ. που είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτά τα πράγματα, συνδυαζόμενα με τη σημερινή σας τοποθέτηση επί του αναβαλλόμενου φόρου, στερούνται σοβαρότητας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Αυτή η ανευθυνότητα συνιστά κοινωνικό έγκλημα, διότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν έξω στην κοινωνία, και απέναντί τους έχετε το καθήκον της ευθύνης, έχετε το καθήκον να λέτε την αλήθεια, και όχι να τάζετε γενική σεισάχθεια έναντι 1 δισ. Σας παρακαλώ θερμά, επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σοβαρότητα» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com