Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2014

Αύξηση παρουσίασε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Nielsen για το Γ' τρίμηνο του 2014.



Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 1 μονάδα φτάνοντας τις 56, καθώς μειώθηκε οριακά η πολύ αρνητική αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με τα οικονομικά τους αλλά και με τη δυνατότητά τους να ξοδεύουν. Περισσότερο αισιόδοξοι φαίνεται να είναι οι άντρες και ο νεότερος πληθυσμός της χώρας.

Περισσότεροι Έλληνες, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, θεωρούν ότι η χώρα είναι σε ύφεση, καθώς και ότι θα παραμείνει τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, η εργασιακή ασφάλεια εξακολουθεί και παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία του πληθυσμού σε ποσοστό 47%, το οποίο μάλιστα αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ενώ ακολουθούν ως ανησυχίες η ευρύτερη οικονομία, τα χρέη και η υγεία.

Στην ερώτηση πού διαθέτουν τα χρήματα που τους περισσεύουν, μετά την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων (30%), έπειτα από πολύ καιρό, δηλώνουν ότι αποταμιεύουν.

Ωστόσο, σε ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό (28%) εξακολουθούν να δηλώνουν ότι το ξοδεύουν για την κάλυψη δανείων, πιστωτικών καρτών και γενικότερα χρεών, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σε σχέση με το ποσοστό του δεύτερου τριμήνου του 2014 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ταυτόχρονα, 3 στους 10 εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου διαθέσιμο εισόδημα.

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι αυτοί που έχουν αλλάξει τις αγοραστικές τους συνήθειες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο, σε ποσοστό 77%. Η πλειονότητα αυτών δηλώνουν ότι, προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους έχουν στραφεί σε φθηνότερα καταναλωτικά προϊόντα (71%) ενώ επίσης έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός του σπιτιού σε ποσοστό 70%.

Επίσης, 6 στους 10 έχουν περιορίσει τα γεύματα εκτός σπιτιού, ενώ κατά πάσα πιθανότητα το 40% αυτών θα συνεχίσουν να το πράττουν ακόμη και έπειτα και από το πέρας της κρίσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Nielsen, ο παγκόσμιος δείκτης διαμορφώθηκε στις 98 μονάδες, ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία 2,5 χρόνια και επιστρέφοντας στα προ ύφεσης επίπεδά του.

Άνοδος του δείκτη σημειώθηκε σε όλες τις περιφέρειες, ωστόσο στη Βόρεια Αμερική ο δείκτης βελτιώθηκε σημαντικά κατά 4 μονάδες φτάνοντας συνολικά τις 107, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας, η κατ' εξοχήν πιο αισιόδοξη περιοχή παγκοσμίως. Η ισοβαθμία αυτή είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μέτρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης από τη Nielsen (από το 2005).

Για την Ευρώπη, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1 μονάδα, φτάνοντας τις 78 μονάδες, οι οποίες και αποτελούν την υψηλότερη μέτρηση των 4 τελευταίων ετών. Ο δείκτης αυξήθηκε στις 21 από τις 32 ευρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος στην μέτρηση, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται στη Σλοβενία (58) και τη Σουηδία (90), κατά 8 και 7 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει η πιο «απαισιόδοξη» περιφέρεια, καθώς οι 9 από τις 10 πιο απαισιόδοξες χώρες παγκοσμίως είναι ευρωπαϊκές, με την Ιταλία, την Κροατία και τη Σερβία να βρίσκονται τελευταίες στην κατάταξη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com