Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Δεν αντέχει η οικονομία άλλη πολιτική ανευθυνότητα

Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.



Οταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, δεν μπορεί κανείς να εκβιάζει τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές. Ασφαλώς και κάποιοι από τους 300 βουλευτές δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.

Ομως, κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την τύχη της χώρας. Ως εκ τούτου, το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ήταν η μοναδική επιλογή για να ξεκαθαρίσει το τοπίο τουλάχιστον μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει από τη μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τα πρώτα σημάδια δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για φοροελαφρύνσεις και εμφανίζονται με σκληρή ατζέντα.

Από την άλλη η πίεση σε πολιτικό επίπεδο είχε ενταθεί και το θερμόμετρο είχε ανέβει επικίνδυνα. Οχι μόνο εξαιτίας των συνεχών επικρίσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από βουλευτές της συγκυβέρνησης που «έπαιζαν με τη φωτιά», ζητώντας ακόμη και οικουμενική κυβέρνηση, ένα σκηνικό δηλαδή που το ζήσαμε και πριν από τρία χρόνια όταν στην κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση των Σαμαρά – Βενιζέλου να χρησιμοποιήσει το όπλο της ψήφου εμπιστοσύνης, κατ' αρχάς επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις απρόσκοπτα. Αλλωστε, μετά την τρόικα ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος. Με μια κυβέρνηση να βάλλεται πανταχόθεν πώς θα μπορούσε να συζητά σε ανώτατο επίπεδο για το μέλλον της οικονομίας και της χώρας;

Τώρα πλέον το πολιτικό προσωπικό καλείται να αποδείξει ότι είναι ώριμο και αντιλαμβάνεται την ιστορικότητα των στιγμών. Οι θυσίες του ελληνικού λαού και η τιτάνια προσπάθεια που έγινε για να μπει η οικονομία σε ορθό δρόμο δεν πρέπει να συνθλιβούν στις μυλόπετρες μιας στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν και άλλα περιθώρια για λάθη στην οικονομία.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com