Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Μαθήματα οικονομίας

Κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση πρόλαβαν να δουν µερικές σκηνές τρόµου από ένα πιθανό µέλλον.




Το τεστ που δοκιµάστηκε στο… εργαστήριο των αγορών λίγο έλειψε να δηµιουργήσει «Φρανκενστάιν». Αθήνα και Βρυξέλλες υποχρεώθηκαν σε αγώνα δρόµου για να σβήσουν τη φωτιά, πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι αγορές εκδικούνται, υποστηρίζουν πολλοί. Η αλήθεια είναι ότι τα µαθήµατα που δίνουν είναι πάντα επί πληρωµή τοις µετρητοίς. Το απέδειξαν και αυτές τις ηµέρες. Εκδικήθηκαν για τις λανθασµένες κινήσεις. Έδωσαν µαθήµατα σύνεσης και η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά αυτό το… κατηχητικό!

Οι αγορές δεν συγχωρούν… δωρεάν και ταυτόχρονα για να ανταποκριθούν θετικά απαιτούν σταθερούς κανόνες και κυρίως ξεκάθαρες προοπτικές. Η στάση τους απέναντι στην Ελλάδα τις τελευταίες ηµέρες είναι αποκαλυπτική.

Όπως παραδέχονται, κατ' ιδίαν φυσικά, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες «η αγορά προκαταλαµβάνει. Και οι ασάφειες που δηµιουργήσαµε εµείς για τι θα κάνουµε και πώς µετά την αποχώρηση του ΔΝΤ, και η απαράδεκτη στάση της αντιπολίτευσης έριξαν στα Τάρταρα την αξιοπιστία µας».

Ετσι, το ταµπλό του χρηµατιστηρίου και των οµολόγων κατέγραψε την αυξηµένη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικής οικονοµίας µετά το Μνηµόνιο και την «έξοδο» από το ΔΝΤ στο τέλος του έτους. Ο φόβος πολιτικής αστάθειας κατακρήµνισε το χρηµατιστήριο και οι αποδόσεις των οµολόγων εκτινάχθηκαν.

Πρέπει βέβαια να σηµειωθεί ότι οι πιέσεις δεν εµφανίστηκαν ξαφνικά στα µέσα της εβδοµάδας. Άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά οµόλογα είχε αρχίσει να παρατηρείται από την πρώτη µέρα που η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για έξοδο από το ΔΝΤ…

Όλα άλλαξαν όταν η κυβέρνηση επιτέλους άφησε τους ερασιτεχνισµούς και µίλησε στη γλώσσα της αλήθειας. Όταν οι Βρυξέλλες επίσης έστειλαν ξεκάθαρο µήνυµα ότι θα στηρίξουν την Ελλάδα. Η διάθεση των αγορών άλλαξε ως διά µαγείας όταν πήραν τις διαβεβαιώσεις που ήθελαν. Όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα διαπραγµατεύεται µια προληπτική πιστωτική γραµµή, που θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, και δεσµεύθηκε ότι η χώρα θα συνεχίσει τον δρόµο των µεταρρυθµίσεων και της δηµοσιονοµικής προσαρµογής.

Το… τρέιλερ από ένα εφιαλτικό µέλλον που θα παρουσίαζαν οι αγορές ήταν µήνυµα όχι µόνο προς την κυβέρνηση, αλλά και προς το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, το οποίο διεκδικεί την εξουσία, όποτε γίνουν εκλογές. Δεν είναι απλά η πολυγλωσσία, είναι η ανευθυνότητα, θα µπορούσε κανείς να ισχυριστεί, µε την οποία γίνονται δηλώσεις και εκτοξεύονται ατεκµηρίωτες κατηγορίες που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό σύστηµα και υποσκάπτουν την αξιοπιστία της χώρας.

Ο πολιτικός κόσµος, η κυβέρνηση και ιδίως η αξιωµατική αντιπολίτευση ελπίζουµε να έβγαλαν τα αναγκαία συµπεράσµατα…


 
website counter
friend finderplentyoffish.com