Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ξεμπλοκάρουν οι επιστροφές φόρων και ΦΠΑ

«Ξεμπλοκάρουν» από τις 27 Οκτωβρίου - με τη λειτουργία, στην ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικής βάσης με τους οφειλέτες και τη διασύνδεσή της με τις εφορίες - οι επιστροφές φόρου και ΦΠΑ και καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας για όσους περιμένουν να εισπράξουν και δεν χρωστούν στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.




«Οι συνεπείς πολίτες -μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες- οι οποίοι δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, θα είναι οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη νέα on line διαδικασία αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την έκδοση της κοινής απόφασης (με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη) για την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλαισίου αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Εντός 10 ημερών θα καταχωρισθούν ηλεκτρονικά στη βάση δεδομένων «συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης» όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές, ανεξάρτητα αν έχουν υπαχθεί ή όχι σε καθεστώς ρύθμισης.

Η βάση των δεδομένων προβλέπεται να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και, στο μεσοδιάστημα, τα Ταμεία και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών υποχρεούνται να αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ ανά δεκαπενθήμερο επικαιροποιημένα αρχεία.

Κατά τη διαδικασία εξόφλησης εκκαθαρισμένων επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ από τη φορολογική διοίκηση θα συμψηφίζονται τα ποσά προς επιστροφή με τις βεβαιωμένες οφειλές και θα παρακρατούνται τα προβλεπόμενα ποσά.

Παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στη βάση των δεδομένων και από πιστοποιημένους υπαλλήλους των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων, ενώ θα εκτυπώνεται «ταυτότητα αιτήματος συμψηφισμού». Η φορολογική διοίκηση, όταν υπάρχουν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, θα αποδίδει τα παρακρατούμενα ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε όσες περιπτώσεις δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική μέθοδος επικοινωνίας, τα Ταμεία θα μπορούν να χορηγούν στον δικαιούχο της επιστροφής βεβαίωση μη οφειλής ή έντυπη ασφαλιστική ενημερότητα.

Η ανυπαρξία αποτελεσματικού μηχανισμού συμψηφισμών μεταξύ επιστρεφόμενων φόρων και ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις να περιμένουν την είσπραξη επιστροφών φόρων πολλούς μήνες, ενώ ο έλεγχος για την ύπαρξη ή μη χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία γινόταν... χειρόγραφα.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com