Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ηλεκτρονικά όλες οι προμήθειες στο ΕΣΥ

Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον όλες οι προμήθειες στο ΕΣΥ αξίας άνω των 60.000 ευρώ, ενώ δημιουργείται και ηλεκτρονικό μητρώο προμηθευτών για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ανάθεσης των δημόσιων συμβάσεων αλλά και τη μείωση των δαπανών.




Σύμφωνα μάλιστα με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, οι προμηθευτές θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε εγγραφή τους στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μέσω της πλατφόρμας που διαθέτει το ΕΣΗΔΗΣ, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ως Κεντρική Αρχή Προμηθειών για τη διενέργεια διαγωνισμών, οι Φορείς Υγείας και οι λοιποί φορείς θα πραγματοποιούν με ηλεκτρονικό τρόπο όλη τη διαγωνιστική διαδικασία μιας δημόσιας σύμβασης, όπως την κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψηφίους, την αξιολόγησή τους καθώς και την κατάρτιση και σύναψη της σύμβασης του διαγωνισμού. Η χρήση της πλατφόρμας είναι υποχρεωτική για κάθε διαγωνιστική διαδικασία ίση ή ανώτερη των 60.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουλίου έχει τεθεί σε υποχρεωτική εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ από την ΕΠΥ και από την 1η Οκτωβρίου από τους υγειονομικούς φορείς.

Οικονομικοί φορείς (προμηθευτές) - Οδηγίες
Οι οικονομικοί φορείς, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς που θα διενεργεί η ΕΠΥ, αλλά και στους επαναδιαγωνισμούς (call offs) που θα διενεργούν τα νοσοκομεία και οι φορείς εποπτείας της ΕΠΥ, θα πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφούν στο Μητρώο προμηθευτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ), η οποία έχει την ευθύνη εφαρμογής του ΕΣΗΔΗΣ σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία. Η διαδικτυακή πύλη, την οποία θα χρησιμοποιήσουν οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς προκειμένου να εγγραφούν στο ΕΣΗΔΗΣ, είναι: http://www.promitheus.gov.gr.

Εγγραφή
Οι οικονομικοί φορείς-χρήστες που αιτούνται μέσω του συστήματος την εγγραφή τους σε αυτό πρέπει να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και να αποδέχονται τους όρους χρήσης του. Όσοι διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ταυτοποιούνται με χρήση των διαπιστευτηρίων (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) που αυτοί κατέχουν ήδη από το σύστημα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Οι οικονομικοί φορείς-χρήστες των κρατών-μελών της Ε.Ε οι οποίοι δεν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ αιτούνται την εγγραφή τους συμπληρώνοντας τον αριθμό ταυτότητας και ταυτοποιούνται με χρήση των διαπιστευτηρίων που κατέχουν από το αντίστοιχο σύστημα.

Οι οικονομικοί φορείς-χρήστες τρίτων χωρών αιτούνται την εγγραφή τους και ταυτοποιούνται από τη ΓΓΕ αποστέλλοντας: είτε υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη και επίσημα μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα, είτε ένορκη βεβαίωση ή πιστοποιητικό σε μορφή αρχείου pdf με επίσημη μετάφραση στην ελληνική, και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους στο κράτος-μέλος εγκατάστασης του οικονομικού φορέα, στα οποία να δηλώνεται/αποδεικνύεται η εγγραφή του σε επαγγελματικό ή εμπορικό μητρώο, προσκομιζόμενα εντός τριών εργασίμων ημερών και σε έντυπη μορφή στην αρμόδια υπηρεσία.

Εφόσον το αίτημα εγγραφής εγκριθεί, ο υποψήφιος χρήστης λαμβάνει σύνδεσμο ενεργοποίησης λογαριασμού ως πιστοποιημένος χρήστης και προβαίνει στην ενεργοποίηση του λογαριασμού του. Τέλος, για τη συμμετοχή των οικονομικών φορέων στην ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούμενη από πιστοποιημένη αρχή παροχής ψηφιακής υπογραφής.

Ο κατάλογος των Αρχών που παρέχουν ψηφιακή υπογραφή και έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Για την παροχή όποιας πρόσθετης πληροφόρησης ή διευκρίνισης δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: mgoulielmou@yyka.gov.gr.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com