Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Stress tests: Καμιά ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια

Πανηγυρίζουν οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των stress test από την ΕΚΤ καθώς τα αποτελέσματα διαψεύδουν τα πιο κακά σενάρια και κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά.




Δίνεται έτσι θετικό σήμα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο κρίνεται επαρκώς κατωχυρωμένο και μπορεί πλέον να ξεκινήσει η ενίσχυση της ρευστότητας.

Η Alpha Bank πέρασε χωρίς πρόβλημα τη δοκιμασία της ΕΚΤ και το ίδιο κάνει και η τράπεζα Πειραιώς ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει περίσσευμα κεφαλαίων της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ, η Εθνική είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει ήδη πάρει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι 17,55 εκατ. ευρώ.

Με βάση το οριστικό σενάριο που περιλαμβάνει και τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν γίνει μέσα στο 2014, την κερδοφορία και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων Alpha, Πειραιώς και Εθνική περνούν το όριο του 5,5% για το core Tier 1 ενώ η Eurobank με δεικτη 5,45% υπολείπεται οριακά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31/12/2013 και στη συνέχεια υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι λοιπές κεφαλαιακές ενέργειες.

Στην έκθεσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών είναι «πρακτικά μηδενικές». Δεν υπάρχους «ουσιαστικές ανάγκες ή είναι αμελητέες».

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες είναι:

* Alpha: Δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1 έχει η Alpha Bank στο δυσμενές σενάριο και περνά τα stress test της ΕΚΤ εβρισκόμενη στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,16% ολοκληρώνει με επιτυχία τη Συνολική Αξιολόγηση (Comprehensive Assessment - "CA") 2014 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ΕΚΤ) υπερβαίνοντας τα ελάχιστα όρια 5,5% και 8% του Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), στο δυσμενές και στο βασικό σενάριο, τόσο υπό την παραδοχή του στατικού όσο και του δυναμικού Ισολογισμου, με ασφαλές κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ

* Πειραιώς: Με βάση τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς διαμορφώθηκαν στα 659,99 εκατ. ευρώ. Τυπικά, η τράπεζα πρέπει να υποβάλει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, στο οποίο όμως απλά θα αναφέρει την επιτυχή άντληση κεφαλαίων ύψους 1,75 δισ. ευρώ πριν μερικούς μήνες. Η Πειραιώς ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ και εξόφλησε τις προνομιούχες μετοχές δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Με το 1 δισ. ευρώ καθαρής κεφαλαιακής ενίσχυσης υπερκαλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες της στατικής αξιολόγησης και εμφανίζει κεφαλαιακό πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ.

* Εθνική: Η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Εχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

* Eurobank: Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,55 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank από την άσκηση προσομοίωσης, και επομένως η τράπεζα περνά oουσιαστικά το τεστ αντοχής. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 4,628 δισ. ευρώ με βάση τη στατική αξιολόγηση του ισολογισμού της κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013. Μετά όμως τον συνυπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ και των λοιπών κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης το ύψος των κεφαλαιακών της αναγκών υποχωρεί στα 1,76 δισ. ευρώ. Με το συνυπολογισμό της δυναμικής αξιολόγησης οι κεφαλαιακές ανάγκες περιορίζονται στα 17,55 εκατ. ευρώ με το δυσμενές σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια όπως να ζητήσει χρήματα από τον βασικό μέτοχο εγγράφοντας το ποσό ως εγγυημένο και να προχωρήσει σε συγκεκριμένα σχέδια για τα μετατρέψιμα ομολογιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της τράπεζας έχει ξεκινήσει επικοινωνία με τον βασικό μέτοχο, την καναδική Fairfax για τα επόμενα βήματα.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες αφαιρούν από τα οικονομικά στοιχεία και τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που δέχθηκε και η ΕΚΤ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com