Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Τι σημαίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να παίρνουν το διαβατήριο εισόδου στο νέο ευρωπαϊκό «club» που συστήνεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.




Υπό άκρα μυστικότητα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests από την EKT στις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετείχαν στη σχετική άσκηση.

Καμία διαρροή πληροφοριών δεν πραγματοποιήθηκε ούτε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος, που ενημερώθηκε για το τελικό αποτέλεσμα.

Παρ' όλα αυτά οι εκτιμήσεις της αγοράς επιχειρήθηκε να καλύψουν το σχετικό κενό. Και αυτό γιατί οι αναλυτές, γνωρίζοντας τη μεθοδολογία των stress tests αλλά και τα στοιχεία των τραπεζών σε όλο το διάστημα που διεξαγόταν η άσκηση -πολλώ δε μάλλον στην ολοκλήρωσή της- μπόρεσαν να εκτιμήσουν με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής.
Τι σημαίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Δεν αναμένεται, λοιπόν, να υπάρξουν «περιπέτειες» σε ό,τι αφορά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν χθες, μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς, στις διοικήσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες απέστειλαν χθες τα σχέδιά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και εκείνη την Κυριακή θα πραγματοποιήσει ολοκληρωμένες ανακοινώσεις για κάθε μία από τις εμπορικές τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση. Μεταξύ αυτών η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank.

Χωρίς περιπέτειες
Η ρήση «χωρίς περιπέτειες» σημαίνει πως ακόμη και στην περίπτωση που για κάποια ή για κάποιες τράπεζες απαιτηθούν κεφάλαια υπάρχει εξασφαλισμένη διαδικασία βάσει της οποίας τα κεφάλαια αυτά θα καλυφθούν.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς στο παρά πέντε δεν έχουν διαφοροποιηθεί από εκείνες που πραγματοποιούσαν οι διεθνείς οίκοι τον τελευταίο καιρό. Αυτές οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς περνούν με άνεση τα stress tests. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank υπήρξαν και τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων, όπως του Ρόιτερ, που αναφέρονταν στις συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Οι τράπεζες δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, υπενθυμίζουμε τις προ ημερών δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου κ. Τουρκολιά, ο οποίος είχε πει πως με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των stress tests για την Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται, άλλωστε, πως μόλις προχθες η τράπεζα κατάθεσε το ενημερωτικό της FinansBank στην τουρκική κεφαλαιαγορά προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, με παραίτηση των παλαιών μετόχων και δι' αυτού του τρόπου να εκχωρήσει ποσοστό σε νέους μετόχους, το οποίο δεν θα ανέλθει πέραν του 40%. H κίνηση αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη Eurobank και αυτή προχωρεί σε σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα συνεισφέρουν στην κάλυψη τυχόν κεφαλαιακών αναγκών.

Ολες οι παραπάνω εκτιμήσεις ασφαλώς μένει να επιβεβαιωθούν από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ αύριο Κυριακή.

Οι τράπεζες δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης σε δύο σενάρια: ένα βασικό και ένα ακραίο.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο οι τράπεζες δοκιμάζονται με υποθετικά σενάρια ιδιαίτερα δυσμενή για την οικονομία της χώρας. Και στα δύο σενάρια -βασικό και ακραίο- τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αποδείξουν πως έχουν τις δυνατότητες η κεφαλαιακή τους βάση να αντέξει κάτω από οποιουσδήποτε κραδασμούς.

Η αυστηρότητα με την οποία αντιμετώπισαν οι φορείς τις πληροφορίες για τα stress tests ήταν ενδεικτική από τις δηλώσεις των αρμόδιων παραγόντων του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιαγοράς.

Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως διάφορες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επί του θέματος δημιούργησαν διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια των χωρών καταγωγής των πιστωτικών ιδρυμάτων στις οποίες αναφέρονταν.Σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών βρισκόταν η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες φήμες που ενδεχομένως να επηρέασαν τη διαμόρφωση τιμών των τραπεζικών τίτλων, ενόψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων των stress tests. Αντίστοιχες δηλώσεις υπήρξαν και από το Χρηματιστήριο. Την ίδια στιγμή, τις φήμες διέψευδε μέσω εκπροσώπου της η ΕΚΤ.

Τι σημαίνουν τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες
Τα stress tests των τραπεζών και οι κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν όσα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελούν το ευρωπαϊκό διαβατήριο για τη συμμετοχή στην τραπεζική οικογένεια που επιθυμεί να δημιουργήσει η Ε.Ε. Ως γνωστόν η ΕΚΤ αναλαμβάνει την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών από την 1η Νοεμβρίου, οπότε και εγκαθιστά εποπτικές επιτροπές που θα συνεργάζονται με την κεντρική τραπεζική αρχή κάθε χώρας και θα επιφορτιστούν με τον ρόλο ορθής λειτουργίας των τραπεζών.

Οσες τράπεζες δεν περάσουν τα stress tests και δεν πραγματοποιήσουν διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους βάση θα μείνουν εκτός της οικογένειας αυτής, κάτι το οποίο σηματοδοτεί ένα άδηλο μέλλον γι' αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα. Για τον λόγο αυτό και εκτιμάται πως καμία από τις τράπεζες που συμμετέχουν στην άσκηση δεν θα επιλέξουν παρόμοια λύση.

Τα οφέλη από την τραπεζική ενοποίηση δεν είναι άμεσα, είναι όμως ευκόλως κατανοητά. Η ενοποίηση αυτή θα οδηγήσει σταδιακά αλλά σταθερά σε μία ομογενοποίηση του τραπεζικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, που σημαίνει πως οι τράπεζες θα λειτουργούν κάτω από το ίδιο περιβάλλον και μελλοντικά με τους ίδιους όρους.

Αρα, σταδιακά θα μικρύνει η ψαλίδα των επιτοκίων, θα εξορθολογιστούν τα κόστη που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα της Ευρώπης και τελικώς αυτά τα οποία δεν μπορούν να γίνουν μέσω των πολιτικών προθέσεων και προσπαθειών θα επιχειρηθεί να γίνουν μέσω του τραπεζικού περιβάλλοντος. Από μία τέτοια εξέλιξη ασφαλώς πιο ευνοημένα θα είναι τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε οικονομίες πιο ευάλωτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ λειτουργεί τόσο αυστηρά -σχεδόν αδιάλλακτα- στο θέμα της εποπτείας των τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία της ενοποίησης από μία σταθερή αλλά και ισχυρή βάση. Το επόμενο βήμα μετά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες είναι να καταφέρουν να περάσουν εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα, ενώ τελικό ζητούμενο αποτελεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με φθηνά κεφάλαια. Η προοπτική της ενιαίας τραπεζικής αγοράς μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com