Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τι προτείνει η UBS για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress tests

Νέα έκθεση, μετά τα stress tests από τον ελβετικό οίκο UBS ο οποίος αναβαθμίζει την τιμή της μετοχής της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, συστήνι buy από neutral, ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα 0,73 ευρώ από τα 0,68 ευρώ προηγουμένως.




Ακόμη, η UBS αναβαθμίζει και τη Eurobank σε neutral από sell, με το στόχο να αυξάνεται στα 0,35 ευρώ από τα 0,31 ευρώ. Ο οίκος διατηρεί neutral στάση απέναντι στην Τράπεζα Πειραιώς με το στόχο στα 1,45 ευρώ. Σύμφωνα με τη UBS, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουν τώρα οι επενδυτές είναι οι προσαρμογές AQR, που διαμορφώθηκαν στα 1,73 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στο 1 δισ. ευρώ για τη Eurobank και στα 0,82 δισ. ευρώ για την Alpha Bank.

Με βάση τις προσαρμογές αυτές, η UBS υπολογίζει τα full loaded core equity tier 1 B3 στο 12,9% για την Alpha Bank, στο 10,4% για την Πειραιώς και στο 7,6% για τη Eurobank.

Alpha Bank

Η UBS χαρακτηρίζει την Alpha κερδισμένη των stress tests, καθώς δεν εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες τόσο με στατικό όσο και με δυναμικό ισολογισμό. Με core tier 1 μετά την προσαρμογή AQR στο 12,9% (το υψηλότερο του κλάδου), η Alpha Bank μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη και να ωφεληθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο οίκος. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζει κατά 5% τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα της τράπεζας από το 2016 και μετά. Όμως, την ίδια στιγμή αναγνωρίζει ότι η Alpha εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τη σημαντική έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυξήθηκαν από το 37,6% στο 42,8%.

Eurobank

Ο οίκος αποδίδει την αναβάθμιση της μετοχής της Eurobank στις καλύτερες των προβλέψεων προσαρμογές από το AQR. Υποθέτοντας μετατροπή του 50% του αναβαλλόμενου σε credit tax, χωρίς να συμπεριλάβει τις προνομιούχες και εφαρμόζοντας τις προσαρμογές AQR, το fully loaded CET B3 ratio της τράπεζας διαμορφώνεται στο 7,6%, που είναι κατώτερο έναντι του κλάδου. Εάν συμπεριληφθεί η μετατροπή σε credit tax του 100% του αναβαλλόμενου και οι προνομιούχες μετοχές, τότε ο δείκτης διαμορφώνεται στο 12,9%, που επιτρέπει στην τράπεζα να αποφύγει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κινήσεις για την άντληση κεφαλαίων.

Η αύξηση της τιμής στόχου προκύπτει από τη μείωση της προσαρμογής κεφαλαίων στη δίκαιη τιμή της Eurobank στα 0,12 ευρώ ανά μετοχή από 0,08 ευρώ. Οι εκτιμήσεις της UBS για τα μεγέθη του 2014 υποβαθμίζονται κατά 7%, για να συνυπολογιστεί η επίδραση του AQR. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν τους κινδύνους από τη σημαντική έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αυξάνεται στο 36,3% από 34,1%.

Τράπεζα Πειραιώς

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας Πειραιώς στο δυσμενές σενάριο διαμορφώθηκαν στα 0,66 δισ. ευρώ, που καλύπτονται από την αύξηση κεφαλαίου του 2014. Η προσαρμογή AQR διαμορφώθηκε σε 1,73 δισ. ευρώ. Υποθέτοντας μετατροπή του 50% του αναβαλλόμενου σε credit tax και μετά τις προσαρμογές AQR, το fully loaded core equity tier 1 B3 διαμορφώνεται στο 10,4%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com