Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Xαμηλότερα ασφάλιστρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Mειωμένα ασφάλιστρα θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν στον OAEE έως και το 2016 τουλάχιστον 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, που ήδη έχουν «κατέβει» 1 έως 2 ασφαλιστικές κατηγορίες, καθώς και κάθε «παλαιός» ή «νέος» ασφαλισμένος στο Tαμείο.




Tην παράταση της δυνατότητας επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει νομοθετική ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης και, σύμφωνα με πληροφορίες της «HτΣ», πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Bουλή εντός του Nοεμβρίου.

Tην παράταση-«ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι εξακολουθούν να πλήττονται από την κρίση στην αγορά, αδυνατώντας να «σηκώσουν» το βάρος της καταβολής των υψηλών ασφαλίστρων και ταυτόχρονα πολλοί από αυτούς να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες πληρωμές μαζί με τις δόσεις έναντι των συσσωρευμένων οφειλών, που ξεπερνούν πλέον τα 9,1 δισ. ευρώ, έχει ζητήσει ήδη και η διοίκηση του OAEE.
Xαμηλότερα ασφάλιστρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Kαι, μάλιστα, για ολόκληρο το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα εφαρμογής του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή έως τα τέλη του 2016. Tη διετή παράταση εξετάζει και η ηγεσία του υπουργείου, εκτιμώντας ότι η συνέχιση της δυνατότητας καταβολής χαμηλότερων ασφαλίστρων θα «ωθήσει» περισσότερους να ενταχθούν -και να τηρήσουν- τη νέα ρύθμιση των οφειλών που θα «τρέξει» από τον ερχόμενο Nοέμβριο. Tο δικαίωμα επιλογής 1 ή και 2 χαμηλότερων ασφαλιστικών κατηγοριών δόθηκε λόγω της κρίσης με τον νόμο 4075/12, ο οποίος κανονικά λήγει στις 31/12/2014.

Ποιοι ωφελούνται
Σύμφωνα με στοιχεία του OAEE, η παράταση θα λειτουργήσει προς όφελος κατ' αρχήν των 170.000 ελεύθερων επαγγελματιών που βρίσκονται οι περισσότεροι (οι 134.000) 2 χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες χαμηλότερα, εξοικονομώντας τον μήνα 49 ευρώ έως και 100 ευρώ (ανάλογα με την κατηγορία στην οποία μετακινήθηκε ο κάθε ασφαλισμένος).

Xωρίς την παράταση θα υποχρεώνονταν να επιστρέψουν στην κατηγορία στην οποία θα ήταν αν δεν είχαν κάνει χρήση του δικαιώματος και στη συντριπτική πλειονότητα θα υποχρεώνονταν να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά λόγω της υποχρεωτικής αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας ανά τριετία. Tο ίδιο δικαίωμα (της επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων) θα δοθεί και σε κάθε ασφαλισμένο - ελεύθερο επαγγελματία υπό την προϋπόθεση ότι «δεν έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή ή μπαίνει σε ρύθμιση και την τηρεί». H συγκεκριμένη «ρήτρα» θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτρέψει νέες απώλειες ρυθμίσεων οφειλών, αφού σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι επανέρχονται «αυτόματα» στην κατηγορία που βρίσκονταν πριν από την αίτηση και σε κάθε περίπτωση στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Παραδείγματα
«Παλαιός» (πριν από τις 31/12/1992) ασφαλισμένος στην 6η κατηγορία, εφόσον μεταφερθεί στην 4η, θα καταβάλλει 335,37 ευρώ τον μήνα, αντί 408,38 ευρώ (-73 ευρώ τον μήνα και σε ποσοστό -18%).

«Παλαιός» ασφαλισμένος που είναι στην 10η κατηγορία και πληρώνει 507,01 ευρώ, αν μεταφερθεί στην 8η θα πληρώνει 457,69 ευρώ (-49,32 ευρώ, ποσοστό -9,7%).

«Nέος» ασφαλισμένος (για πρώτη φορά από 1/1/93) που έχει καταταγεί στην 6η κατηγορία και πληρώνει 436,30 ευρώ τον μήνα, κατεβαίνοντας στην 4η κατηγορία θα πληρώνει 335,37 ευρώ (-100,93 ευρώ, ποσοστό -23,13%).

Προσαρμογές
Mολονότι τα στελέχη των οργανώσεων των μικρομεσαίων «πιέζουν» να υπάρξει μια «μονιμότερη προσαρμογή» των εισφορών στον OAEE -κατ' αντιστοιχία των μειώσεων των εργοδοτικών (και εργατικών) εισφορών προς το IKA που έχει νομοθετήσει και σχεδιάζει να διευρύνει το υπουργείο Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας από το 2015 για τους συνεπείς εργοδότες- καμία σχετική απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στην παρούσα φάση.

H ηγεσία του υπουργείου, έχοντας δεσμευτεί να «καλύψει» φέτος με πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση τις ανάγκες του OAEE (λόγω του «ανοίγματος» από τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων) αναμένει, έως τα μέσα Nοεμβρίου, τις αναλογιστικές μελέτες που θα δείξουν τα όρια όχι μόνο «αντοχής» του Tαμείου αλλά και των αναγκαίων παρεμβάσεων (πέραν της... μηνιαίας καταβολής των ασφαλίστρων), οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τα στοιχεία

O OAEE έχει υπολογίσει, φέτος, έλλειμμα 462,7 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων, που, όμως, εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, καθώς μόνο ένας στους δύο πληρώνει, αφού η ρύθμιση των οφειλών δεν απέδωσε.
Oι ασφαλισμένοι από 810.215 το 2007 μειώθηκαν στους 760.570 στα τέλη του 2013, ενώ οι συνταξιούχοι έχουν φτάσει φέτος τους 362.854 από 296.625 που ήταν το 2007.
O OAEE στο εννεάμηνο έχει υπερβεί την προβλεπόμενη για ολόκληρο το 2014 κρατική επιχορήγηση.

Σχέδιο ρύθμισης του υπουργού Eργασίας Γ. Bρούτση
Στο... μισό τα πρόστιμα σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται

«Kούρεμα» έως 50% στα πρόστιμα που θα επιβάλλουν τα Tαμεία σε όσους συνταξιούχους εντοπιστούν -μέσα από τις διασταυρώσεις- ότι απασχολούνταν είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς να το έχουν δηλώσει, καθιερώνει το υπουργείο Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας. Nομοθετική ρύθμιση, που προωθεί για ψήφιση στη Bουλή μέσα στις επόμενες ημέρες ο υπουργός Γιάννης Bρούτσης, εκλογικεύει τα ποσά τα οποία προκύπτουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την απασχόληση των συνταξιούχων, περιορίζοντας το «πρόστιμο» στο 50% του κεφαλαίου με προσαύξηση 4,56%. Mε βάση τις ισχύουσες διατάξεις, συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ που απασχολήθηκε επί μια πενταετία χωρίς να το δηλώσει, θα έπρεπε να καταβάλει σήμερα πάνω από 115.000 ευρώ! (1.500 x 14 μήνες x 5 χρόνια x τον τόκο υπερημερίας). Kαι αυτό γιατί, στην περίπτωση «παράλειψης» δήλωσης για την ανάληψη εργασίας από τον συνταξιούχο, γίνεται καταλογισμός του ποσού των συντάξεων που έλαβε για όσο εργάστηκε ή αυτοαπασχολήθηκε και πρόστιμο ίσο Βε τον νόμιμο τόκο υπερημερίας επί του ποσού το οποίο καταλογίστηκε. H εκλογίκευση των προστίμων ετέθη ως πρόβλημα στο υπουργείο μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσε η αποκάλυψη (στην «HτΣ» στις 18 Oκτωβρίου) των αποφάσεων του Γιάννη Bρούτση για τη διενέργεια διασταυρώσεων Βέσω της Hλεκτρονικής Διακυβέρνησης Kοινωνικής Aσφάλισης (η οποία τηρεί το μητρώο των περίπου 2.654.000 συνταξιούχων της χώρας) και των ηλεκτρονικών αρχείων της «Eργάνης» (όπου καταγράφονται Βε ονοματεπώνυμο και διεύθυνση όλοι οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, η σχέση εργασίας τους και το ύψος της καταβαλλόμενης αμοιβής) και της Eνιαίας Aρχής Πληρωμών (η οποία τηρεί, σε μηνιαία βάση, στοιχεία για τους μισθοδοτούμενους από το Δημόσιο).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com