Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας - Δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα - Η τρόικα έχει αποτύχει στις προβλέψεις της

Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.




Επίσης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, προϊδεάζοντας για τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Διεμήνυσε δε, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες πιέσεις των δανειστών και τις ζυμώσεις για την επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτα».
Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ερωτηθείς αναφορικά με τις προβλέψεις της Τρόικας για το δημοσιονομικό κενό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η τριμερής «έχει αποτύχει ιστορικά στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό, το πρωτογενές πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι και πιεστικοί λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. 'Αρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, "που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση". Από την άλλη μεριά, συμπλήρωσε, η κάθε μια από τις δύο πλευρές που διαπραγματεύονται, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι της, έχει προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Η Ελλάδα, είπε, έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, η Ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση και υπάρχει και το ΔΝΤ που διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος του να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η Ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, που φτιάχτηκε για τις υπό ανάπτυξη χώρες και τον Τρίτο Κόσμο.
«Το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος. Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: "ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες".
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα τρόικας μόνο, ότι δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, μια από τις αναθεωρήσεις του μνημονίου που κάνει η τρόικα, αλλά ότι "τώρα είναι η τελική φάση, είναι η έξοδος από το μνημόνιο και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρόικα μόνο για τα δικά της θέματα, γίνεται και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τη νέα φάση". Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να κάνει πίσω η κυβέρνηση σε θέματα όπως τα εργασιακά, το λοκ άουτ, ο συνδικαλιστικός νόμος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά, απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μη γίνεται αποσπασματική προσέγγιση". "Μα δεν είναι ο συνδικαλιστικός νόμος το ζήτημα", συνέχισε, "το ζήτημα είναι η συνολική αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας". Υπάρχουν, είπε, μεταρρυθμίσεις που η χώρα τις χρειάζεται, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις θέλει και τις στηρίζει και υπάρχουν οι υποψίες του κάθε πολίτη ότι μπορεί αν του ζητηθούν ξανά θυσίες. "Του λέμε ότι δεν θα του ζητήσουμε ξανά θυσίες, ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά, αλλά σίγουρα πρέπει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει τώρα και στο μέλλον αλλαγές που είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα" σημείωσε.
Σε ερώτηση εάν θα αλλάξει κάτι στον προϋπολογισμό για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το οποίο κάνει λόγο η τρόικα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: "Όχι, όχι, η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, το 2013, το 2014, απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις". Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας είναι όλα καλά αυτή τη στιγμή και ότι αυτό τώρα θα αρχίσει να φαίνεται στην πραγματικότητα της κάθε οικογένειας, πολίτη, εργαζόμενου.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τον υπουργό των Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ο υπουργός Οικονομικών που ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος πριν από μόλις 3-4 μήνες να στοχοποιείται ως υπεύθυνος καταστάσεων που δεν έχουν διαμορφωθεί επί των δικών του ημερών.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Χαρδούβελη στις δηλώσεις του ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και εάν υπάρχει θέμα grexit, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: "Προφανώς κρατάμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια" και ότι δεν τίθεται θέμα. Πρόσθεσε, δε: "αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτά που είναι αυτονόητα και δεδομένα και έχουν προκύψει με κόπους και θυσίες 5 ετών μπορεί να χαθούν σε 5 μέρες" ή, όπως συνέχισε, ακόμα και σε 5 λεπτά μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα με μια λάθος κίνηση. Υπογράμμισε δε ότι αυτό είναι το μήνυμα προς την αντιπολίτευση και τον ελληνικό λαό, "γιατί πάντα υπάρχουν σκληρά και καθαρά διλήμματα".
Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, 'Αδωνι Γεωργιάδη, για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι του απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνεται σεβαστό από εχθρούς και φίλους γιατί κρατάει τη σταθερότητα της εθνικής στρατηγικής και κουβαλάει βάρος δυσανάλογο" και ότι τώρα που θα περάσουμε σε μια νέα φάση, όσοι μπήκαν εκ των υστέρων στη στρατηγική αυτή αφού ταλαντεύτηκαν και πέρασαν μια εύκολη και λαϊκιστική αντιμνημονιακή φάση, καλό είναι να σκεφτούν γιατί άργησαν να ακολουθήσουν τη δύσκολη και ορθή διαδρομή.
Σημείωσε, τέλος, ότι οι 100 δόσεις υπάρχουν, ότι το θέμα είναι να ελαφρύνεται ο πολίτης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσεις τις καλύτερες λύσεις στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και έκανε πολλές βελτιώσεις, για να συμπληρώσει ότι το ζήτημα με τον ΕΝΦΙΑ προέκυψε "γιατί είχαν λυσσάξει κάποιον τον Σεπτέμβριο του 2011 εναντίον του ΕΕΤΗΔΕ" και "αυτά όλα έχουν επιπτώσεις".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com