Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μέτρα πρόληψης της απάτης για το νέο ΕΣΠΑ

Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης, αναμόρφωση των δομών και επιτάχυνση των διαδικασιών, προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.




Το νομοσχέδιο ενσωματώνει δράσεις από την εθνική στρατηγική κατά της απάτης, καθώς και τις απαιτήσεις και τους κανονισμούς της Ε.Ε. για τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου κατά τη νέα περίοδο. Στόχος είναι να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα που αφορούν:

Στη μείωση των καθυστερήσεων που προέρχονται από προσφυγές, ενστάσεις κ.λπ. κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας
Στην επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης που απορρέουν από ανεπαρκή δημοσιοποίηση και ενημέρωση των δικαιούχων στο στάδιο της προετοιμασίας των προτάσεων.
Στην επιτάχυνση της συμβασιοποίησης με παρέμβαση στις διαδικασίες των προαπαιτούμενων ελέγχων και αντιμετώπιση των εμπλοκών στο στάδιο της υλοποίησης.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις ρυθμίσεις αφορούν:

Μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της απάτης στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι υποχρεωτική για όλες τις εμπλεκόμενες στη διαχείριση και τον έλεγχο υπηρεσίες.
Αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανάρτηση, δημοσιοποίηση και διαβούλευση εγγράφων μεταξύ των Υπηρεσιών/Δομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Οι Διαχειριστικές Αρχές δεν θα μπορούν να προβαίνουν στην ένταξη έργων εφόσον έχουν δεσμεύσει μέχρι το 110% του διαθέσιμου προϋπολογισμού του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Έτσι δεν θα είναι δυνατή η επιβάρυνση των προγραμμάτων πέραν των διαθέσιμων πόρων και θα ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ταχύτερες διαδικασίες για την πληρωμή των δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Πράξεις των οποίων το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης αποκλίνει σημαντικά, θα τίθενται σε καθεστώς «προειδοποιητικής απένταξης». Ο φορέας θα πρέπει να επιταχύνει το έργο διαφορετικά θα απεντάσσεται.

Επίσης, τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα συμπτύσσονται σε πέντε από εννέα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και τα Περιφερειακά αυξάνονται σε δεκατρία από πέντε. Οι Διαχειριστικές Αρχές των τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων περνούν στο υπουργείο Ανάπτυξης και παύουν να είναι διεσπαρμένες ανά υπουργείο. Ανάλογα οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειακών Προγραμμάτων περνούν στις οικείες Περιφέρειες, οι οποίες πλέον θα μπορούν να διαχειρίζονται έργα ανεξαρτήτως ποσού και για όλες τις κατηγορίες έργων. Δημιουργούνται λιγότερες δομές, αναμορφώνονται οι Διαχειριστικές Αρχές κ.λπ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com