Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Success story με το ελληνικό ελαιόλαδο και πώς καταστράφηκε η διεθνής παραγωγή

Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα πρωταγωνιστήσει στην αγορά.



Δημοσίευμα του Associated Press καταγράφει την κατάσταση με τη φετινή παραγωγή και πώς οι ξένες αγορές περιμένουν πως και πως την παραγωγή από την Ελλάδα. «Αν το αγαπημένο σας μπουκάλι μεσογειακού ελαιολάδου φέτος κοστίζει περισσότερο, τότε γι' αυτό θα πρέπει να κατηγορήσετε τον παράλογο ευρωπαϊκό καιρό και μια σειρά μικροσκοπικά έντομα». Με την πρόταση αυτή ξεκινά μεγάλο αφιέρωμα του πρακτορείου ειδήσεων και καταγράφει το μεγάλο χτύπημα στη συγκομιδή ελιάς λόγω των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να στρέφονται σε άλλες μορφές λαδιών.

Στην Ιταλία, η εθνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί 35% με αποτέλεσμα η τιμή για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει ήδη σκαρφαλώσει πάνω από τα τρία ευρώ (σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και τα έξι ευρώ) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το περασμένο έτος. Ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Ιταλών ελαιοκαλλιεργητών, Πιέτρο Σαντάλι κάνει λόγο για τη χειρότερη χρονιά από όσες μπορεί να θυμηθεί.

«Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης είναι βασικός ρυθμιστής της αγοράς» σημειώνει ο Joaquim Freire de Andrade, πρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρίας για την Ελιά στην Πορτογαλία.
Το ελαιόλαδο που παράγεται στην Ευρώπη καλύπτει το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές φτάνουν τα 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ελαιοπαραγωγοί στην Ισπανία, που είναι η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα, και την Ιταλία αναφέρουν πως το 2014 είναι «η χειρότερη χρονιά στην ιστορία» και «μια μεγάλη καταστροφή». Ίδια αναμένεται η κατάσταση στην Πορτογαλία και την Γαλλία.
«Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως» αναφέρει το ρεπορτάζ. «Οι Έλληνες παραγωγοί αναμένουν απροσδόκητα κέρδη αυτό το φθινόπωρο, ειδικά όσον αφορά στην Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο, τις περιοχές που λόγω οικονομικής κρίσης δεν έχουν σχεδόν καθόλου επενδύσει στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια» αναφέρει το Associated Press.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που παράγουν περίπου τα 3/4 του ελαιολάδου στον κόσμο, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα προβλήματα. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει να υπάρξουν έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τις εξαγωγές ελαιολάδου.

Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λαδιού στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής. Στη χώρα καλλιεργούνται περισσότερα από 300 εκατ. ελαιόδεντρα και την ακολουθούν η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ η συγκομιδή στην Ελλάδα θα παρουσιάσει βουτιά της τάξης του 57% (ήτοι μόλις 155.000 τόνους). Ακόμη κι έτσι, η Wall Street Journal σημειώνει πως αν υπάρχει μια ελπίδα ομαλοποίησης της παγκόσμιας αγοράς αυτή θα προέλθει από το ελληνικό λάδι. Μόνο έτσι μπορούν να καλυφθούν τα δεδομένα ελλείμματα παγκοσμίως, σημειώνει.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com