Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Μειωμένη 6%-8% η κίνηση στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Λιγότερες εορταστικές αγορές έκαναν και φέτος οι καταναλωτές, σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των πωλήσεων των καταστημάτων, που έκανε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.




Βέβαια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η κίνηση ήταν πεσμένη γύρω στο 6% με 8% στα αστικά κέντρα, αλλά τα ποσοστά είναι μικρότερα σε σχέση με άλλες χρονιές. Το 2012 οι έμποροι είχαν μετρήσει μείωση του τζίρου κατά 30%, ενώ πέρυσι η πτώση κινήθηκε γύρω στο 10%.

Σύμφωνα με τους εμπόρους, αν και υπήρχε αρκετός κόσμος στους δρόμους με τα καταστήματα, εντούτοις οι περισσότεροι είχαν διάθεση μόνο για βόλτα.

Οι καταστηματάρχες περιγράφουν τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι καταναλωτικές συμπεριφορές, τονίζοντας πως πλέον το καταναλωτικό κοινό αναζητά κυρίως τα πιο οικονομικά προϊόντα από κάθε είδος. Έτσι όσοι ψώνισαν στις γιορτές διέθεσαν κατά 20% χαμηλότερα ποσά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικά, ενώ ο μέσος όρος της συνολικής αξίας αγορών για χριστουγεννιάτικα δώρα στην Ευρώπη των «28», ήταν 488 ευρώ, στην Ελλάδα ήταν αντίστοιχα 406 ευρώ.

Από τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία της αγοράς, φαίνεται ότι ο κλάδος όπου διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης των Χριστουγέννων είναι η κατηγορία της ένδυσης και υπόδησης. Επιβεβαιώνεται και φέτος, η στροφή των καταναλωτών σε μικρο-δωράκια, συμβολικού περισσότερο χαρακτήρα, με δυναμική επιλογή των ηλεκτρονικών. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι αυτή η στροφή προτίμησης απέτρεψε τη μείωση στη ζήτηση των βιβλίων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καλύτερη εικόνα παρουσίασε η ζήτηση σε τρόφιμα και παιδικά/παιχνίδια, δηλαδή στους δύο κλάδους που έχουν αποδειχτεί οι πιο ανθεκτικοί στις περικοπές των εορταστικών δαπανών, καθώς τόσο τα τρόφιμα που αφορούν στο γιορτινό τραπέζι, όσο και τα προϊόντα που σχετίζονται με το παιδί, είναι άμεσα συνυφασμένα με τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com