Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Berenberg Bank: Στο 55% η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας

Εξαιρετικά απαισιόδοξη για την πορεία της Ελλάδας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εμφανίζεται η Berenberg Bank, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο… χρεοκοπίας και Grexit.




Ειδικότερα, στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ο αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Holger Schmieding εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιφέρει σημαντική αναταραχή στην Ελλάδα, ωθώντας τη χώρα ακόμη και στη χρεοκοπία!
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωθήσει την Ελλάδα σε μία σημαντική κρίση, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα ακόμη και στην άτακτη χρεοκοπία» αναφέρει ο αναλυτής.
Μάλιστα, εκτιμά πως η πιθανότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου σεναρίου, το οποίο δύναται να εξελιχθεί είτε εντός ευρώ είτε εκτός, ανέρχεται στο 55%.
Εκτός της χρεοκοπίας, ο αναλυτής της Berenberg Bank θεωρεί αρκετά πιθανό και το σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
«Το ενδεχόμενο ενός Grexit αποτελεί εκ νέου έναν υπαρκτό κίνδυνο» υπογραμμίζει ο αναλυτής της τράπεζας.
«Ωστόσο, ο απόηχος ενός Grexit δεν θα επιφέρει καμία αρνητική επίδραση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη για καμία άλλη χώρα» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος μετάδοσης και εξάπλωσης της κρίσης. Οι αγορές δεν θεωρούν υπαρκτό ένα τέτοιο σενάριο» καταλήγει ο Holger Schmieding, αποκλείοντας ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια είναι και η εκτίμηση της ιταλικής UniCredit, η οποία θεωρεί πως το Grexit δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
"Η υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιπλοκές και κινδύνους, καθώς η ΕΚΤ στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή οικονομία", εκτιμά ο Luca Cazzulani, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit.
Όπως προσθέτει, η κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει εξυπηρετική, καθώς παραμένει στο τραπέζι η πιθανότητα για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Όσο συζητάται το ενδεχόμενο για πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, τόσο περιορίζονται οι πιέσεις προς τις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
"H Eλλάδα αποτελεί μια εντελώς διαφορετική αγορά", εξηγεί ο αναλυτής της Unicredit.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com