Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η χαμηλή κατανάλωση φέρνει πρόστιμα

Εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο θεωρείται να αποφύγει η ΔΕΠΑ την πληρωμή της ρήτρας take or pay στη ρωσική Gazprom για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που δεν απορρόφησε μέσα στο 2014, καθώς η χρονιά κλείνει με πτώση της κατανάλωσης γύρω στο 25% ή 1 δισ. κ.μ. χαμηλότερα από το 2013.




Πρόκειται για ποσότητα αρκετά πιο χαμηλή από την ελάχιστη που είναι υποχρεωμένη να αγοράζει η ΔΕΠΑ από τους Ρώσους κάθε χρόνο, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα.

«Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα πληρώσουμε, αλλά πόσο θα πληρώσουμε», έλεγε στέλεχος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την Gazprom συνεχίζονται. Ένα σενάριο, που προβλέπεται και από τη σύμβαση με τη ρωσική εταιρεία, είναι η μεταφορά της ποσότητας που δεν απορροφήθηκε στον επόμενο χρόνο, αλλά και πάλι η ρήτρα ή ένα μέρος αυτής θα πρέπει να πληρωθεί για το 2014. Άλλωστε, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν και το 2015 θα μπορέσει να απορροφηθεί η ελάχιστη ποσότητα, πόσο μάλλον αν επαυξηθεί με τα υπόλοιπα του 2014. Το «κλειδί» βρίσκεται στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου, τους μεγαλύτερους καταναλωτές: H αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο, το 2014, οδήγησε σε περικοπή της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να μειώσουν σε ποσοστά 60%-80% τις προμήθειες αερίου. Σε αυτό συνέβαλε και η μειωμένη ζήτηση ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τις φθηνότερες εισαγωγές.

Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής έχουν επίσης ρήτρα take or pay με τη ΔΕΠΑ και αν η ΔΕΠΑ υποχρεωθεί να πληρώσει το πέναλτι στους Ρώσους, τότε θα διεκδικήσει τις ρήτρες από τους πελάτες της.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com