Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Στον... αέρα έμεινε τελικώς η πρόταση για την αυτονόμηση της θέρμανσης με φυσικό αέριο στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών μαζί με πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, λόγω των πρόωρων εκλογών.




Το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, το οποίο περιελάμβανε τη σχετική διάταξη, δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή εγκαίρως, παρότι έχει εκπονηθεί εδώ και μήνες και έχει περάσει ακόμα και τον έλεγχο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Εκτός από το ζήτημα της αυτονόμησης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις διατάξεις για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, στο πρότυπο των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. Το όλο θέμα ανήκει πλέον στην αρμοδιότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Δεν είναι μόνον το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο, που «πάγωσε» εν όψει εκλογών.

Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας έμειναν μετέωρες. Ανάμεσά τους και οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να ματαιωθούν σε περίπτωση που η κάλπη αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό πως είναι υπέρ του δημόσιου ελέγχου του ενεργειακού τομέα και των μεγάλων εταιρειών του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου με κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν χθες ζητούν από την «υπηρεσιακή πλέον συγκυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να σταματήσουν σήμερα τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ αλλά και της δημιουργίας της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ». Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ είναι και θα παραμείνουν περιουσία του ελληνικού λαού και βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδος».

Για τον ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ η οποία ελέγχει το 100% των μετοχών, επρόκειτο να ζητήσει την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους. Η όλη διαδικασία πάντως είχε ήδη καθυστερήσει.

Πρόσφατα, εξάλλου, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για να προσλάβει σύμβουλο για τη «μικρή ΔΕΗ» και επρόκειτο να τον επαναπροκηρύξει. Η «μικρή ΔΕΗ» είναι η εταιρεία, στην οποία, βάσει του μέχρι τώρα σχεδιασμού, θα περιέλθει το 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της σημερινής ΔΕΗ με τελικό σκοπό την πώληση. Στο σχέδιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιταχθεί από την πρώτη στιγμή.

ΤΟ 66% ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ
Αλλά και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη Soccar είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί, με δεδομένες τόσο τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο των αντιρρήσεων των Ευρωπαίων, που ούτως ή άλλως έχουν μπλοκάρει εδώ και καιρό τη μεταβίβαση. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα όποια πρότζεκτ ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

Μετέωρες έμειναν και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως για παράδειγμα το μοντέλο ΝΟΜΕ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, που εκτός των άλλων αναμένετο να δώσουν ώθηση στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού. Είναι ένα θέμα πάντως που η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει, καθώς συνδυάζεται με τη μετάβαση στο «ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο ηλεκτρισμού» (Target model).

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο η ελληνική αγορά θα έπρεπε να λειτουργήσει στο πρότυπο αυτό από το τέλος του 2015. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται και άλλα μέτρα, που αφορούν στην αναμόρφωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού, μεταξύ των οποίων ο νέος μηχανισμός για τη διαθεσιμότητα ισχύος, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com