Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Μήνυμα Σόιμπλε: Λιτότητα, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.




Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. «Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι χρήματα, ενώ την ίδια στιγμή σε Ιταλία και Γαλλία δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, γράφει η Bild και ρωτά: Επιστρέφει η ευρωκρίση το 2015; «Δεν είμαι προφήτης, απαντά ο Β. Σόιμπλε. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα οικονομική βοήθεια. Πρόκειται για μια προληπτική στήριξη, η οποία ίσως δεν χρειαστεί καν. Γαλλία και Ιταλία αρχίζουν να εφαρμόζουν τώρα μεταρρυθμίσεις. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος ότι η ευρωκρίση δεν θα επιστρέψει».

Αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΚΤ που προτίθεται να αγοράσει ομολόγα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για να στηρίξει τις χώρες της κρίσης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τονίζει: «Η καγκελάριος, αλλά και εγώ ως υπουργός Οικονομικών βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία με τον Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη στις αποφάσεις της. Το φθηνό χρήμα δεν θα πρέπει ωστόσο να υπονομεύει σε ορισμένες χώρες τη βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αν θέλουμε μακροπρόθεσμα να πάμε καλύτερα».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com