Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

«Βουλιάζει» ξανά η αγορά ακινήτων στη δίνη της αβεβαιότητας

Μεγάλα projects στο ελληνικό real estate αναβάλλονται ή σύρονται στα δικαστήρια, επενδυτές από το εξωτερικό που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έχουν «παγώσει» αναμένοντας να ξεκαθαρίσει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, ενώ ακόμη και οι λεγόμενοι «μικροί» αγοραστές κατοικιών και εξοχικών αναβάλλουν τις κινήσεις τους.




Παρά το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις έκαναν λόγο για ανάκαμψη της κτηματαγοράς μέσα στο 2015 και για αναστροφή της πτωτικής τάσης των τιμών, τις τελευταίες εβδομάδες τα πάντα έχουν αντιστραφεί. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων «το ενδιαφέρον? κόπηκε μαχαίρι. Εκεί που τα τηλέφωνα δεν σταματούσαν από ξένους και Ελληνες που ζητούσαν πληροφορίες για ακίνητα, σήμερα παίρνουν και ρωτάνε πότε θα σταματήσει ο κύκλος της αβεβαιότητας και θα επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα».

Μεγάλος στέλεχος εταιρείας ακινήτων με έδρα στο Λονδίνο έλεγε στην «ΗτΣ» ότι η Ελλάδα έχει γίνει ξανά πρωτοσέλιδο στα ξένα μέσα ενημέρωσης κι αυτό φοβίζει τους επενδυτές. «Δυστυχώς, η ξαφνική αυτή αρνητική δημοσιότητα σταμάτησε τις δουλειές που ήταν έτοιμες να κλείσουν. Οι ξένοι απεχθάνονται τις αναταράξεις, θέλουν ομαλότητα στην οικονομία και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν προσφέρει τη σιγουριά που οι ίδιοι επιθυμούν. Επιστρέψαμε στα επίπεδα του 2011 και 2012 όπου η χώρα μας δεν ήταν προορισμός για επενδύσεις σε κανέναν τομέα», επισημαίνει ο ίδιος.

Φωτιά
Ο νέος κύκλος αβεβαιότητας που έχει βάλει «φωτιά» στη δειλή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων συνοδεύεται και από έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο. Την απειλή να σταματήσουν μεγάλα projects που έχουν αναγγελθεί ή να μην ολοκληρωθούν ποτέ αποκρατικοποιήσεις και σημαντικά έργα ανάκαμψης.

Η περίπτωση του Ελληνικού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο διαγωνισμός, αν και ολοκληρώθηκε από τον Απρίλιο, βρίσκεται στον «αέρα», μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει σε νέα προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο πριν από μερικές εβδομάδες είχε αποφανθεί δίνοντας το «πράσινο φως» για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις.

Η καθυστέρηση που δημιουργείται είναι μεγάλη και από το γεγονός ότι η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Ράικου, ζήτησε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το τίμημα που δόθηκε για το Ελληνικό, καλώντας να καταθέσουν ως μάρτυρες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται, επομένως, δεδομένη η αναβολή για κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα, της ανάπλασης των 6.000 στρεμμάτων, αφού η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda πρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές τότε η διαδικασία παγώνει, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει καμιά θετική εξέλιξη.

Κασσιόπη
Άλλη επένδυση που έχει τιναχθεί στον αέρα είναι αυτή στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Σχεδόν δύο χρόνια από τον διαγωνισμό που κέρδισε το επενδυτικό fund NCH Capital, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, αν και το ΣτΕ πρόσφατα είχε δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η επένδυση των 100 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις τοπικών φορέων, που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ, προκάλεσε πριν από μερικές ημέρες «έκρηξη» στην Κέρκυρα με προπηλακισμούς στελεχών της εταιρείας που θέλησαν να ενημερώσουν για το σχέδιο αξιοποίησης των 500 στρεμμάτων που απέκτησαν έναντι 25 εκατ. ευρώ για 99 χρόνια. Στόχος των Αμερικανών είναι η αξιοποίηση του 7% της έκτασης για τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικής μονάδας, όμως, φαίνεται ότι και αυτή η επένδυση προσκρούει σε τείχος.

Μπλόκο
Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα είναι αυτή που μπλοκάρει κι άλλα επενδυτικά σχέδια, όπως π.χ. η πώληση του Πόρτο Καρράς, τουριστικά project στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Χαλκιδική, ενώ «μπλοκάρει» και τις κινήσεις μεγάλων ξένων εταιρειών που θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, αλλά αναβάλλουν τα σχέδιά τους τηρώντας στάση αναμονής.

Ακόμη και αποκρατικοποιήσεις ή πωλήσεις ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ δείχνουν να μην ενδιαφέρουν τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται να? μπλέξουν. Χαρακτηριστική η περίπτωση μεγάλης έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου, για την οποία δεν υπήρξε κανένας «μνηστήρας» αλλά και στην υπόθεση του Ιπποδρόμου οι μόνο τρεις εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον δεν θεωρούνται πολλοί για ένα τόσο σημαντικό «φιλέτο». Κορυφαίο στέλεχος εταιρείας ακινήτων έλεγε πρόσφατα: «Πυροβολούμε μόνοι μας τα πόδια μας. Την ώρα που φαινόταν δειλά η ανάκαμψη τα πάντα κατέρρευσαν και είναι σαν να ξεκινάμε από την αρχή».

Κανένα ενδιαφέρον
Κι αν για τις μεγάλες επενδύσεις η εικόνα είναι δραματική, ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στην αγορά μικρών ακινήτων, δηλαδή διαμερισμάτων και επαγγελματικών κτιρίων. Παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από τους Ελληνες, παρά το γεγονός ότι μπορούν σήμερα να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Κορυφαίος τραπεζίτης έλεγε πρόσφατα ότι δίνουν στεγαστικά δάνεια έπειτα από πολύ καιρό με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αλλά δεν έχουν πελάτες. Στο κλίμα αυτό και οι ξένοι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων, δεν προχωρούν σε συμφωνίες. Όπως τονίζουν μεσίτες που φέρνουν Κινέζους στην Ελλάδα για απόκτηση σπιτιού αξίας πάνω από 250.000 ευρώ με «δώρο» τη βίζα, «αυτό που ρωτάνε σήμερα είναι πότε θα σταματήσει η χώρα και η οικονομία να βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα. Περιμένουν, ρωτάνε, βλέπουν ότι η ελληνική κτηματαγορά έχει ευκαιρίες, αλλά δεν ψωνίζουν».

Ούτε καν στον ξενοδοχειακό κλάδο, όπου παρατηρείται κινητικότητα γύρω από πωλήσεις μικρών και μεσαίων μονάδων, δεν υπάρχουν deals που να δίνουν μια εικόνα ζωής στη χειμαζόμενη κτηματαγορά.

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
ΤτΕ: Θα καθυστερήσει η ανάκαμψη στην κτηματαγορά

Η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρει ότι αν και οι πτωτικές τάσεις των τιμών θα είναι με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, η ανάκαμψη θα έρθει με σχετική καθυστέρηση, επειδή εξαρτάται κυρίως από την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Με την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα να πλανάται πάνω από τη χώρα, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναστροφή της τάσης το επόμενο εξάμηνο. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν 7,8% τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι μείωσης κατά 10,9% το 2013. Σωρευτικά από το 2008 έως το γ' τρίμηνο φέτος οι τιμές μειώθηκαν κατά 37,1% και η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στα παλαιότερα και μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις ακριβές περιοχές της χώρας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com