Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δύο όπλα για προστασία από πλειστηριασμούς

Προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών θα έχουν οι δανειολήπτες μέσα από τις ρυθμίσεις των δανείων και τον νόμο «Κατσέλη».




Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει καθώς υπάρχει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών».

Οι επισημάνσεις του υπουργού Ανάπτυξης επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα της «Ημερησίας» στις 13 Δεκεμβρίου, που αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει παράταση στις διατάξεις του νόμου 4224/2013, οι οποίες υπό προϋποθέσεις και όρους εμπόδιζαν τους πλειστηριασμούς μόνο για το 2014, αφού οι δανειολήπτες, επιπροσθέτως, θα έπρεπε να καταβάλουν μηνιαίως δόση.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 τίθενται σε ισχύ ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος περιλαμβάνει τον ορισμό του «Συνεργάσιμου Δανειολήπτη» αλλά και ενδεικτικούς τρόπους αναδιάρθρωσης δανείων φυσικών προσώπων καθώς και επιχειρήσεων. Έτσι, οι τράπεζες από το νέο έτος θα ξεκινήσουν τις ρυθμίσεις των δανείων. Όποιοι υπάγονται σε αυτές θα πληρώνουν χαμηλότερες δόσεις και έτσι δεν θα κινδυνεύουν από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς.

Εξάλλου, σε ισχύ θα παραμείνει και ο νόμος «Κατσέλη», μέσω του οποίου όσοι προσφεύγουν μπορούν να πετύχουν προσωρινές διαταγές για την προστασία της κύριας κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση της διευθέτησης των δανείων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com