Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Συστράτευση στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής

Η φοροδιαφυγή, ως φαινόμενο, δεν απασχολεί μόνο τη σύγχρονη κοινωνία, αλλά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με οικονομικές κατά κύριο λόγο αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο ειδικά στις μέρες μας έχει πάρει επικίνδυνα μεγάλες διαστάσεις, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλα κράτη.




Στο ερώτημα ποιοι ωφελούνται από τη φοροδιαφυγή, η απάντηση είναι μόνο οι κατ' επάγγελμα και εξακολούθηση φοροδιαφεύγοντες. Η φοροδιαφυγή έχει δυσμενείς συνέπειες διότι η απώλεια εσόδων εξ αυτής της αιτίας περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα κάλυψης των δημοσίων δαπανών, με αποτέλεσμα η χώρα να καταφεύγει στον εξωτερικό δανεισμό με άμεση συνέπεια τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, ένα χρέος το οποίο με δυσκολία μπορεί να μειωθεί όσο το πρόβλημα της υστέρησης των δημοσίων εσόδων παραμένει άλυτο.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται το φαινόμενο αυτό αντί να περιορίζεται συνεχώς γιγαντώνεται. Οι φοροδιαφεύγοντες ή/και οι φοροαποφεύγοντες συνεχώς βρίσκουν νέους τρόπους, επιστρατεύοντας πολλές φορές και «τυπικώς νόμιμα» μέσα για να συνεχίσουν την εγκληματική, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, δραστηριότητά τους.

Η φοροδιαφυγή αποτελεί μεγάλη αδικία για τους ειλικρινείς και συνεπείς ή καλύτερα τους κατ' ανάγκη συνεπείς φορολογούμενους, αφού το σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης μεταφέρεται ουσιαστικά σε αυτούς δημιουργώντας ανισότητα. Το πρόβλημα της ανισότητας εντείνεται, διότι όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φοροδιαφεύγουν σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος διότι αφενός καταβάλλουν μεγαλύτερους φόρους και αφετέρου γίνονται αποδέκτες άλλων πρόσθετων μέτρων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος. Κατά συνέπεια μιλάμε για κοινωνική αδικία με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Σε αυτή την κοινωνική αδικία ο πρώτος που πρέπει να αντιδράσει είναι ο συνεπής φορολογούμενος, αφού πρώτα και κύρια τα δικά του συμφέροντα θίγονται. Η συντήρηση ή/και η αποφυγή αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους των πολιτών, εμποδίζει την ανάπτυξη και συντηρεί μία κοινωνία διακρίσεων. Κάθε πολίτης πρέπει να καταλάβει ότι την ευθύνη για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν την έχει αποκλειστικά και μόνο το κράτος, επειδή δεν επιτελεί επαρκώς το κοινωνικό του έργο, δίδοντας το απαραίτητο άλλοθι στους φοροδιαφεύγοντες, αλλά και ο ίδιος.

Συνεπώς απαιτείται και η ενεργός συμμετοχή του στην καταπολέμησή της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε να κλείσει τον δρόμο σ' εκείνους οι οποίοι κινούνται αποκλειστικά και μόνο με βάση το προσωπικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στους ίδιους. Ας μη ξεχνάμε, ότι όλοι στο ίδιο κράτος ζούμε και τις ίδιες υποδομές και υπηρεσίες ουσιαστικά απολαμβάνουμε, ζητώντας εύλογα οι υποδομές να αυξηθούν και η ποιότητα των υπηρεσιών να βελτιώνεται.

Αυτό που έχουμε, λοιπόν, ανάγκη είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο εμείς, ως πολίτες αυτής της χώρας, σκεφτόμαστε και δραστηριοποιούμαστε στις οικονομικές μας συναλλαγές, είτε ως πολίτες - καταναλωτές είτε ως επιχειρηματίες - οικονομικές μονάδες. Η ολοσχερής εξάλειψη του φαινομένου της φοροδιαφυγής ίσως να ανήκει σε μία ιδανική κοινωνία, αλλά ο σημαντικός περιορισμός της είναι εφικτός και όλοι μας πρέπει να συστρατευτούμε στον αγώνα αυτό, διότι η φοροδιαφυγή μάς επηρεάζει όλους και η άμεση καταπολέμησή της είναι καθήκον όλων μας. Είναι εθνική ανάγκη και βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την ύφεση και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com