Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Τα πάντα στην κόψη του ξυραφιού,πριν την κρίσιμη ψηφοφορία - Τι σκέφεται να κάνει ο Σαμαράς, τι εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μάχη ψήφο – ψήφο δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τους 12 βουλευτές που απαιτούνται για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.




Οι βουλευτές έκαναν «μαύρα Χριστούγεννα», βάζοντας κάτω όλα τα σενάρια που όμως, οδηγούν τα πάντα σε πρόωρες εκλογές.

Όπως αναφέρει το Mega, με βασικότερο επιχείρημα τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές ο Αντ. Σαμαράς και το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να μεταπείσουν τους πιο δύσπιστους βουλευτές, που δεν έχουν ψηφίσει ακόμη υπέρ του Σταύρου Δήμα με στόχο να συμπληρωθεί ο "μαγικός" αριθμός των 180 ψήφων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται να προχωρήσει ο Αντ. Σαμαράς και σε δεύτερη παρέμβαση για να υπογραμμίσει μέσω διαγγέλματος τη σημασία της ψήφου των βουλευτών και να τους θέσει προ των ευθυνών τους.
Τα πάντα στην κόψη του ξυραφιού, τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία - Τι σκέφεται να κάνει ο Σαμαράς, τι εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές εκτιμούν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρωθούν 174 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον σίγουροι πως την Δευτέρα η Βουλή θα διαλυθεί και η χώρα θα πάει σε εκλογές μιας και οι "δεξαμενές" από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει ψήφους η συγκυβέρνηση δεν φαίνεται πως θα έχουν διαρροές.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν ο Αντώνης Σαμαράς προχωρήσει σε νέα παρέμβαση, αυτή θα κινείται στη λογική του να θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, να τους υπενθυμίσει την κατάσταση της οικονομίας και να τους τονίσει, όπως έκανε και την Τρίτη, ότι πλέον δεν υπάρχει το «παρών» αλλά ονοματεπώνυμα. Θα θελήσει δηλαδή να «χτυπήσει» στο θυμικό των βουλευτών που βρίσκονται στο «ίσως», δηλαδή που μπορεί και να ψήφισαν υπέρ της εκλογής Προέδρου.

Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει νέα πολιτική πρωτοβουλία, να δώσει δηλαδή και κάτι άλλο ο κ. Σαμαράς, όπως την επίσπευση των εκλογών. Αλλοι λένε ότι θα μπορούσε να προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να συγκεντρώσει ψήφους από την Αριστερά, κυρίως τη ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, στο Μαξίμου φοβούνται μήπως αυτό θεωρηθεί μια ακόμη οπισθοχώρηση και ένα ακόμη deal του πρωθυπουργού, ότι δίνει δηλαδή «γη και ύδωρ» για να εξασφαλίσει την παράταση του κυβερνητικού βίου.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σκέφτεται να… εκθέσει και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που ζητούν επιτακτικά εκλογές, θυμίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος δε θέλει τώρα εκλογές.

Όπως και να έχει σε τρία περίπου 24ωρα θα κριθούν τα πάντα και μέχρι τότε θα έχουν γίνει έντονες ζυμώσεις και πολιτικές διεργασίες. Αν και είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές, στο Μαξίμου ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Στον ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη είναι σίγουροι ότι έρχονται εκλογές και γι' αυτό ετοιμάζουν ψηφοδέλτια κι έχουν μπει σε προεκλογικό τόνο.

Αναφορικά με το σενάριο της ψήφισης Δήμα από Χρυσαυγίτες, αυτό κάηκε και από τον ίδιο τον κ. Δήμα αλλά και από τη Χρυσή Αυγή. Αν όμως οι βουλευτές της θελήσουν να δημιουργήσουν χάος στην ψηφοφορία εκτιμάται ότι για κάθε χρυσαυγίτικη ψήφο θα υπάρχει και ένας άλλος βουλευτής που θα δηλώνει «παρών». Είτε αυτός θα είναι «γαλάζιος» είτε «πράσινος» βουλευτής. Δεν αποκλείουν δε στην κυβέρνηση να θέσουν το μεγάλο δίλημμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουν οι βουλευτές του αν η Χρυσή Αυγή ψηφίζει «Σταύρος Δήμας»; Εχουν το θάρρος να ψηφίζουν κι αυτοί υπέρ της εκλογής Προέδρου ώστε να ακυρώσουν το σόου της ομάδας Μιχαλολιάκου, αν αυτό ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βουλή;


 
website counter
friend finderplentyoffish.com