Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

Τι θα φέρει στην Ελλάδα η επόμενη μέρα των εκλογών διερευνούν σε αναλύσεις τους μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού με την JPMorgan να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας δημιουργούν νέα ρίσκα για τις αγορές. Αναλυτικότερα:




JPMorgan
Τα πιθανά αποτέλεσμα μετά την ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αντίκτυπο τους στην αγορά υπολογίζει σε έκθεση της η JP Morgan. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως υπάρχει μικρότερη πιθανότητα από 50% για να κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός.
Η αντίδραση της αγοράς σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με την JP Morgan εξαιρετικά θετική και θα μειώσει σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο. Παράλληλα θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα με μια πιστωτική γραμμή από τον ESM.
Το πιο πιθανό ενδεχόμενο ωστόσο είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανότητες πάνω από 50%. Εφόσον τελικά κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι αναλυτές της JP Morgan έχουν ως βασικό σενάριο μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές. Η συμφωνία αυτή θα επέλθει μετά από δύσκολες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική.
Το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σύμφωνα με την JP Morgan λίγες πιθανότητες. Σε περίπτωση ωστόσο που επιβεβαιωθεί αυτό το αρνητικό σενάριο υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις.
Η πρώτη είναι να γίνει κούρεμα μόνο στο χρέος του επίσημου τομέα. Η δεύτερη είναι να γίνει κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να φλερτάρει η χώρα με μια έξοδο από την ευρωζώνη. Η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα χρειαστεί τοίχος προστασίας για τον περιορισμό της μετάστασης.
Barclays
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει μεγάλες πολιτικές συμμαχίες στην Ν. Ευρώπη, τότε μαθηματικά θα αποτύχει ανάφερε στέλεχος της Barclays. Κατά την άποψή του «η κυβέρνηση υπό την ΝΔ υιοθέτησε το Γερμανικό δόγμα της λιτότητας και έμεινε πιστό σε αυτό καθώς πείστηκε ότι τα λάθη και οι παθογένειες της Ελλάδος έπρεπε να θεραπευτούν με λιτότητα. Η πολιτική αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα, αλλά συνέβη το εξής παράδοξο.
Όταν η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν μονομερώς σε έξοδο από το μνημόνιο, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την Τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αμφισβητήθηκε η Ελλάδα και η κυβέρνηση και οι αγορές έδειξαν τον δρόμο της απομόνωσης. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις αγορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Επισήμως έχει αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή που σημαίνει ότι στο πρώτο κύμα διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα θα υπάρξει σκληρή κόντρα.
Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, οι αγορές θα πάνε 100% απέναντι στην Ελλάδα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας. Όμως από αυτά που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άπαξ και θέλει το ευρώ….είναι βέβαιο ότι δεν θα κρατήσει στα άκρα το σχοινί. Αν τραβηχτεί θα είναι για λίγο ώστε να διαπιστώσουν οι δύο πλευρές μέχρι που φθάνουν τα όρια της κάθε πλευράς.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com