Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Η δημοσιονομική Οδύσσεια της Ελλάδας, ο Σαμαράς και ο Τσίπρας που λέει ότι θα διαγράψει χρέος 322 δισ. ευρώ

«Από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι το κρυμμένο έλλειμμα είχε αφήσει την χώρα σχεδόν άφραγκη, η Ελλάδα έχει υπάρξει σημείο αναφοράς στις ευρύτερες οικονομικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ένα πρακτικό πρόβλημα για τις χώρες που αποτελούν το ευρώ.




Για τις πλουσιότερες βόρειες χώρες, ιδιαίτερα για την Γερμανία, η Ελλάδα είναι ένας σπάταλος, που χρειάζεται ισχυρό οικονομικό φάρμακο. Για πολλούς Έλληνες, το μέγεθος των ωδινών τους έχει αγγίξει οριακά επίπεδα από τις περικοπές δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις που ασκούν πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες προβληματικές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία. Το 2012, οι διαμάχες σχετικά με τα χρέη της Ελλάδας απείλησαν να διαλύσουν την ευρωζώνη. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος, έχει τώρα υποχωρήσει. Ακόμη και έτσι, άλλη μια πολιτική κρίση κάνει την εμφάνισή της σε μια ήπειρο βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα”, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά της.

Η δημοσιονομική Οδύσσεια της Ελλάδας συνεχίζεται, τονίζει το Bloomberg και συγκεκριμένα η αρθρογράφος Μαρία Πετράκη, σημειώνοντας ότι παρά την έξοδο από την ύφεση, η οποία συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25%, τριπλασίασε την ανεργία και επέφερε μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα, ο αγώνας για τα οικονομικά της χώρας δεν έχει τελειώσει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και να αποτελεί πρακτικό πρόβλημα για τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

“Το 2012, οι αντιπαραθέσεις και οι διαφωνίες σχετικά με το ελληνικό χρέος κόντεψαν να διαλύσουν την Ευρωζώνη. Αλλά αυτή η αίσθηση του επείγοντος έχει κοπάσει τώρα” τονίζει η αρθρογράφος, αντιπαραθέτοντας τις συνθήκες τότε και τώρα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ακόμα κι έτσι η ελληνική πολιτική κρίση του 2014 έχει αντίκτυπο σε μια Ευρώπη που βρίσκεται βυθισμένη στην οικονομική στασιμότητα.

Σχολιάζοντας το “στοίχημα” του Αντώνη Σαμαρά να προκηρύξει εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα από το προγραμματισμένο σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί στην εξουσία. “Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει να κλείσει τη δική του συμφωνία με την τρόικα και να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας” προσθέτει. Από την άλλη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, φαβορί για τη νίκη εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε διαγραφή 322 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα χέρια του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ, ωστόσο, ο πρωθυπουργός τον κατηγορεί ότι αυτό θα βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ.

Η προοπτική αυτή επηρέασε δραματικά τα ελληνικά ομόλογα ( τα οποία σημείωσαν άνοδο), αλλά δεν πανικόβαλε τους Έλληνες, που έχουν συνηθίσει στο χάος, αναφέρει το Bloomberg.

Το πρόβλημα, λοιπόν, έγκειται στο γεγονός ότι οι Έλληνες, παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλά η τρόικα δεν δείχνει σημάδια ότι θα προχωρήσει σε ελάφρυνση του χρέους, όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει.

Το γεγονός ότι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν υπέρογκο χρέος, όπως η Ισπανία, τα πάνε πλέον καλύτερα, αδυνατίζει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Αλέξη Τσίπρα, ότι το χρέος είναι πολύ μεγάλο για να είναι βιώσιμο, αν και άλλες θέσεις του, όπως κάποια λαϊκιστικά προνόμια που έχει ανακοινώσει ότι θέλει να προσφέρει (όπως το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα) δεν έχουν τόση στήριξη” επισημαίνει η αρθρογράφος και προσθέτει ότι “το βασικότερο χαρακτηριστικό του Αλέξη Τσίπρα που τον κάνει επιθυμητό στους Έλληνες είναι το γεγονός ότι δεν είναι κανένα από τα γνωστά πολιτικά πρόσωπα της χώρας”.

“Ακόμη και οι πιο κουρασμένοι από την λιτότητα Έλληνες, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αλλά η τρόικα δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την άφεση χρέους που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν χρέος προς την τρόικα, τα πάνε καλύτερα, αποδυναμώνει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ”.

Το Bloomberg σημειώνει ότι πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν με τον Αλ. Τσίπρα, ότι το χρέος της χώρας είναι πολύ μεγάλο για να αποπληρωθεί, αν και υπάρχει πολύ μικρότερη συμπαράσταση για άλλες προτάσεις του όπως να αντιστρέψει τις προηγούμενες περικοπές και να προσφέρει νέα λαϊκίστικα επιδόματα, όπως η δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

“Το επιχείρημα του κόμματος ότι η λιτότητα έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί να τα κάνει καλύτερα, έχει βρει απήχηση στον λαό. Αλλά για πολλούς Έλληνες, το βασικότερο “προσόν” του είναι πως δεν είναι ένα από τα πολύ γνωστά πρόσωπα της Ελλάδας. Η χώρα δεν είναι η μόνη που αντιτίθεται στην λιτότητα. Η Γαλλία και η Ιταλία επίσης ζητούν από την ΕΕ να τους δώσει μεγαλύτερη ευχέρεια να αυξήσουν τις δαπάνες και να βοηθήσουν την ήπειρο να αποφευχθεί η τριπλή ύφεση”.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com