Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Tουλάχιστον 13 οι νεκροί στο Norman Atlantic - 30 Ελληνες αγνοούνται

Δεν έχει τέλος η περιπέτεια των επιβατών του Norman Atlantic και η αγωνία των συγγενών τους, καθώς τρία 24ωρα μετά την τραγωδία, οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να πουν με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των αγνοούμενων, αλλά ούτε καν να δώσουν τα ακριβή στοιχεία των διασωθέντων!




Τα επίσημα στοιχεία που δίνουν κάνουν λόγο για 475 επιβαίνοντες, 425 διασωθέντες, τουλάχιστον 13 νεκρούς - εκ των οποίων 2 Ελληνες - και 40 αγνοούμενους, οι 30 από τους οποίους είναι επίσης Ελληνες.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και δύο Αλβανοί ναυτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι απόψε εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό.
Tουλάχιστον 13 οι νεκροί στο Norman Atlantic - 30 Ελληνες αγνοούνται

Tο σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε πριν από λίγη ώρα σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic».

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυλλέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο san Giorgio.
Tουλάχιστον 13 οι νεκροί στο Norman Atlantic - 30 Ελληνες αγνοούνται

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το σύνολο των επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο, ανέρχεται σε 475 άτομα, εκ των οποίων 268 ήταν Έλληνες. Δύο από τους Έλληνες έχουν ταυτοποιηθεί ως νεκροί και συνεχίζεται η αναζήτηση εντοπισμού άλλων 30.

Το σύνολο των διασωθέντων από το πλοίο «Norman Atlantic», (επιβάτες και πλήρωμα) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 432 άτομα.

Πηγές από το λιμενικό σώμα ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι Έλληνες σε δύο πολεμικά πλοία του Ιταλικού ναυτικού αλλά και στο san Giorgio.

Ομως, σύμφωνα με την εισαγγελία του Μπάρι, οι επιβαίνοντες στο πλοίο ήταν συνολικά 499. Εξ αυτών, οι 478 ήταν επισήμως οι επιβάτες, τρεις τουλάχιστον ήταν λαθρεπιβάτες, ενώ υπήρχαν και 18 υπεράριθμοι (overbooking). Ο εισαγγελέας Τζιουζέπε Βόλπε δήλωσε ότι οι λαθρεπιβάτες ήταν δύο Αφγανοί και ένας Σύρος, ένας εκ των οποίων έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο.

Η εισαγγελία του Μπάρι, επισημαίνει ότι εφόσον «έχει επιβεβαιωθεί» η παρουσία λαθρεπιβατών στο πλοίο, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εντοπιστούν εντός του ναυαγίου και άλλοι νεκροί, πέραν των 10 επιβεβαιωμένων θυμάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αργά σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι του Μπρίντιζι το στρατιωτικό πλοίο San Giorgio μεταφέροντας περίπου 200 διασωθέντες.

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές από τους 371 επιβάτες που έχουν σωθεί, οι 234 είναι Έλληνες, 54 Τούρκοι, 22 Αλβανοί, 22 Ιταλοί, 10 Ελβετοί και 9 Γάλλοι. Υπάρχουν επίσης μεμονωμένοι υπήκοοι άλλων χωρών, αλλά και δύο... σκυλάκια.


Εκτός από την ελληνική δικαιοσύνη, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία θα εξεταστούν επίσης από τις ιταλικές και τις αλβανικές αρχές. "Επαφίεται στη δικαιοσύνη να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι από τα Τίρανα όπου πραγματοποίησε μια επίσκεψη-αστραπή

Συνολικά έχουν διασωθεί 201 Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος ή σε παραπλεόντα πλοία, όπως δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια νέας ενημέρωσης ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Στόχος μας είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι επιβαίνοντες και να γυρίσουν με ασφάλεια σπίτια τους» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται και γίνεται «ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιος αβοήθητος».

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι η υπηρεσία διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων συγκεντρώνει στοιχεία ανεξάρτητα από τις ιταλικές αρχές, ενώ η εισαγγελία Πειραιά ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια του ναυαγίου.

«Κανένα ναυτικό ατύχημα δεν μπορεί να μείνει χωρίς την τιμωρία των υπευθύνων» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Σήμερα επιβεβαιώθηκε και δεύτερο όνομα Ελληνα υπήκοου, μεταξύ των νεκρών. Πρόκειται για τον οδηγό νταλίκας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο που γεννήθηκε το 1957 στη Βέροια. Η σορός του άτυχου Ελληνα έχει μεταφερθεί σε ιταλικό νοσοκομείο και συγκεκριμένα σε πολυκλινική του Μπάρι. Για τον θάνατό του έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας οι οικείοι του.

Θρίλερ επικρατεί και αναφορικά με την τύχη του Γιώργου Δούλη, του πρώτου Ελληνα που ανακοινώθηκε επίσημα ότι βρήκε τραγικό θάνατο στο πλοίο. Το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν, καθώς ο γιος του δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κάνενα από τα πέντε πτώματα που είδε τον πατέρα του.

Τα ιταλικά ΜΜΕ ωστόσο επιμένουν ότι η λίστα των επιβατών του μοιραίου πλοίου είναι ανακριβής, κάνοντας λόγο ακόμη και για «πλαστά» στοιχεία.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, 95 είναι οι Ελληνες διασωθέντες που βρίσκονται πάνω στα πλοία St Giorgio και Duran de la Penna. Οι 81 βρίσκονται στο πρώτο πλοίο και 14 στο δεύτερο. Επίσης 86 συμπολίτες μας έχουν ήδη επιστρέψει σε ελληνικό έδαφος. Και τα δύο πλοία παραμένουν στην Αδριατική και εκτιμάται ότι αύριο θα φτάσουν στο Μπρίντιζι.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 200 επιβάτες μεταφέρει το στρατιωτικό πλοίο «San Giorgio», το οποίο αναμένεται να φτάσει αργά σήμερα το απόγευμα στο λιμάνι του Μπρίντιζι.

Οι καταγεγραμμένοι Έλληνες διασωθέντες που μεταφέρονται από το ελικοπτεροφόρο είναι 135, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Το Norman Atlantic αυτή την ώρα βρίσκεται κοντά στο νησί Σάσων, στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Δίπλα του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά και ένα είναι δεμένο με το πλοίο προκειμένου αυτό να μην πέσει σε βραχονησίδα.

Αυτό που παρατείνεται είναι η αγωνία των συγγενών που 24ωρα μετά την τραγωδία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να μάθουν ποια είναι η τύχη των δικών τους ανθρώπων.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com