Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι είπαν κατ' ιδίαν Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου

Μήνυμα ότι η Ελλάδα αναζητεί λύσεις από κοινού με τους εταίρους της έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτινς Σουλτς, σε κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη δίωρη συνάντησή τους.



Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν και διέρρευσαν από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση των δύο ανδρών κινήθηκε σε καλό κλίμα, υπήρξαν συγκλίσεις σε κάποια θέματα αλλά και αρκετές διαφωνίες.
Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι, όπως διαπίστωσε από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τα θέματα της χρηματοδότησης "μέσω μονομερών πράξεων και με επιμονή ότι 'αυτή είναι η απόψή μας' αλλά στο πλαίσιο διαβουλεύσεων με τους εταίρους".
Τι είπαν κατ' ιδίαν Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου
Πρόσθεσε, δε, ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει προτάσεις και να γίνουν συζητήσεις επί αυτών και όχι να βαδίσει, όπως λέγεται σε ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις στην Ευρώπη, τον δικό της δρόμο, ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι "επιθυμεί να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή εταιρική λύση".
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας "είναι αποφασισμένος και πρώτη προτεραιότητά του είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής".
Ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο, όπως είπε, συμφώνησαν σε πολλά θέματα, ωστόσο υπάρχουν και κάποια άλλα τα οποία χρήζουν συζήτησης. "Είναι πολύ πιο σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο", τόνισε. Ο κ. Σουλτς είναι ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον οποίο συναντάται ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.
Τι είπαν κατ' ιδίαν Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθεί από ελληνικής πλευράς η διαπραγμάτευση:
1. Η καταθέσει θα καταθέσει ένα ελληνικό σχέδιο ευρύτατων μεταρρυθμίσεων με προτεραιότητες: α) την καταπολέμηση της διαφθοράς, β) την αποκατάσταση της διαφάνειας, γ) σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, δ) απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με βάση το περιουσιολόγιο.
2. Η κυβέρνηση έχει τη βούληση για πρωτογενώς ισοσκελισμένους ισολογισμούς σε συνδυασμό με αναθεώρηση προς τα κάτω των εξωπραγματικών στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020.
3. Για τη χρηματοδότηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε:
Τι είπαν κατ' ιδίαν Α. Τσίπρας και Μ. Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου
- ευρωπαϊκό επενδυτικό new deal, συμπληρωματικό στο πακέτο Γιούνκερ
- συναινετικό αποπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014 – 2020
- εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που μπαίνει από το σύμφωνο σταθερότητας. Σε αυτό το σημείο μάλιστα κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι ο κ. Schulz το σχολίασε ως εξαιρετικά θετικό.
4. Αναγκαία μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Επανέλαβε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής τόκων και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Σουλτς δεν εξέφρασε κάποια άποψη για τα θέματα αυτά, ούτε διαφώνησε, ούτε και συμφώνησε.
Ωστόσο, διαφωνίες υπήρξαν για την υπόθεση των κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή το Ουκρανικό. Αλλωστε ο κ. Σουλτς είχε προϊδεάσει για τη στάση του ίδιου και της ΕΕ έναντι της Ελλάδας η οποία έχει εκφραστεί με διαφορετικό τρόπο απ' ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η σχετική συζήτηση δεν κατέλαβε αρκετό χρόνο στη σημερινή συνάντηση των δυο πολιτικών. Οι ίδιες πηγές περιορίστηκαν να πουν ότι η σχετική συζήτηση δεν ήταν εκτενής και ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε τη σταθερή της θέση επ' αυτού του ζητήματος στον κ. Σουλτς

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σουλτς ναι μεν δεν προχώρησε σε χαρακτηρισμούς για τη στάση της Ελλάδας, αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Με δεδομένη πάντως την εν εξελίξει σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών για το θέμα οι κυβερνητικές πηγές επιφυλάχτηκαν για ενημέρωση, μετά το πέρας του συμβουλίου.
Αλέξης Τσίπρας: «Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια»
Για χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία «συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη μεταμνημονιακή Ελλάδα και στους θεσμούς της ΕΕ» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ασφάλεια και εγγυάται τη σταθετότητα. Τόνισε μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο, πολύ σύντομα θα διαψευστούν.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να βρεθεί μια συνολική ευρωπαϊκή και αμοιβαία επωφελής λύση στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ωστόσο επισήμανε ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται χρόνος.
Αναφέρθηκε ακόμη στα σχέδια της κυβέρνησής του για πάταξη της φοροδιαφυγής, προώθηση μεταρρυθμίσεων, παραγωγική ανασυγκρότηση και επιστροφή στην ανάπτυξη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός βίωνε καθημερινά την αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, πλήρωνε ευθύνες άλλων. Πλήρωνε κυρίως την ανάρμοστη σχέση ανάμεσα στην οικονομική ολιγαρχία, η οποία αρνείτο να πληρώσει τους φόρους που της αναλογούσαν και στο παλιό πολιτικό καθεστώς που την προστάτευε. Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την ανάρμοστη σχέση. Τον διαβεβαίωσα ακόμη ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης -την πελατειακή συναλλαγή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα έχουμε και σχέδιο για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη χωρίς την επιμονή στο λάθος και την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας και χωρίς την απερισκεψία της δημιουργίας νέων ελλειμμάτων».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com