Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Κατρούγκαλος: Για εμάς δεν υπάρχει τρόικα

«Για μας δεν υπάρχει τρόικα και ούτε πρόκειται να μιλήσουμε μαζί της για να της δώσουμε με αυτόν τον τρόπο μια νομιμοποίηση», τονίζει ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», μέσα από την οποία στέλνει μια σειρά σαφών μηνυμάτων.




«Για μας υπάρχουν μόνον οι πολιτικά και νομικά νομιμοποιημένοι θεσμοί στην Ευρώπη, δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι με τους όρους των προγραμμάτων προσαρμογής για την Ελλάδα, είμαστε απελευθερωμένοι, όποιος ανέμενε ότι μετά τις εκλογές θα κάναμε "κωλοτούμπα" απατάται σφοδρά, θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας στο εσωτερικό, στην Ελλάδα, γι αυτό έχουμε εκλεγεί, γι αυτό απαγορεύουμε οποιαδήποτε ανάμιξη, γι αυτό δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε κανέναν», επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο.

Από την άλλη, εκείνο που θα διαπραγματευτεί βεβαίως με τους Ευρωπαίους εταίρους η ελληνική κυβέρνηση, είναι το ζήτημα πώς θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους, αυτό είναι κάτι που τους αφορά και προς τούτο θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις, όχι μονομερή βήματα, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως η επιστροφή των αντισυνταγματικα απολυμένων υπαλλήλων θα γίνει «αμέσως» και διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για «νέες προσλήψεις», όπως λανθασμένα αναφέρεται, αλλά για «άρση των απολύσεων» που αφορά συγκεκριμένα όλους όσοι είχαν τεθεί, από την προηγούμενη κυβέρνηση, προσωρινά στην αποκαλούμενη εφεδρεία, αλλά μετά την πάροδο του μεταβατικού χρόνου απολύθηκαν.

Όπως εξηγεί, τα 3.500 αυτά πρόσωπα είναι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητές τεχνικής κατεύθυνσης, χωρίς στον αριθμό αυτών να περιλαμβάνονται οι 2.656 συνεργάτες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, «τους οποίους κατάργησε πραξικοπηματικά η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο του 2013» και το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης προβλέπει την επανίδρυση της ΕΡΤ, αλλά , όμως, αυτό δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικού του υπουργείου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν αντισυνταγματικά, κάτι που ο ίδιος το επισημαίνει ως συνταγματολόγος, προεκλογικά η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την επιστροφή τους και αυτό υλοποιεί τώρα, εξαλείφοντας αυτή την αδικία.

Ταυτόχρονα αποσαφηνίζει ότι κατά το ξέσπασμα της κρίσης το 2010, η Ελλάδα διέθετε ακριβώς 768.000 δημόσιους υπαλλήλους, στο μεταξύ ο αριθμός τους έχει περιοριστεί στις 550.000 σχεδόν αποκλειστικά μέσω της φυσικής διακύμανσης, έχοντας συνταξιοδοτηθεί πολύ περισσότεροι υπάλληλοι από νεοπροσληφθέντες και αυτό είχαν αποφασίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δημόσιους δανειστές της Ελλάδας, ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, ενώ προβλέπονταν η απόλυση 15.000 υπαλλήλων, κάτι που αίρεται τώρα από τη νέα κυβέρνηση.

Από την άλλη, θα γίνει ο διορισμός 15.000 νέων υπαλλήλων, ο οποίος προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2015 που ψηφίστηκε το φθινόπωρο από τη Βουλή, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχει νέο και με υψηλή κατάρτιση προσωπικό και αυτό θα είναι δυνατό γιατί το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς νέα ελλείμματα, χωρίς νέο χρέος, αναφέρει.

Οι δαπάνες για τους νέους διορισμούς έχουν ήδη υπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό, ενώ η επιστροφή των απολυμένων θα χρηματοδοτηθεί με εξοικονόμηση σε άλλα σημεία και για ένα πρέπει να είναι κανείς σίγουρος, ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι δαπάνες στα επί μέρους υπουργεία.

Η νέα κυβέρνηση θέλει πολύ περισσότερο έναν αποτελεσματικότερο, καλύτερο, κρατικό μηχανισμό, αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία, και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι εδώ για τον εαυτό τους αλλά για τους πολίτες, λέει.

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κυνηγητό δημοσίων υπαλλήλων όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο που είχε τεθεί για 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό το απερίγραπτο κυνήγι ανθρώπων η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βρει τα πιο εύκολα θύματα: τους σχολικούς φύλακες και τις καθαρίστριες. Αυτοί οι απλοί άνθρωποι που ήταν απροστάτευτοι. Σε αυτό μπαίνει τώρα τέλος. Δεν θα υπάρχουν πλέον απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, και αυτό προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα από το 1911».

Ο ίδιος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ως ανόητους τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει μόνον για τους δημόσιους υπαλλήλους, επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση θέλει την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε οι άνεργοι να μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, κάτι που το έκαναν, όπως σημειώνει, οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com