Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ο Π. Κουρουμπλής: Νέα «φάρμακα» για το... ΕΣΥ

Μέτρα για να σταματήσουν οι οικονομικές «διαρροές» στον χώρο της Υγείας, καθώς και να αυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστεί η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, εξαγγέλλει ο νέος υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.




Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύεται ότι «το σύστημα υγείας μέσα σε ένα χρόνο θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις αναβάθμισης, προς όφελος των πολιτών» και εκτιμά πως με τη σωστή διαχείριση θα εξοικονομήσει πόρους στο σύστημα.

Μόλις τέσσερις μέρες από την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει ήδη διαμορφώσει σχέδιο «εξόδου» από την κρίση στο ΕΣΥ, καθώς έχει εντοπίσει αρκετές «τρύπες» του συστήματος. Μία από αυτές είναι τα υπέρογκα ενοίκια που πληρώνει το υπουργείο για κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται! Ενδεικτική είναι η περίπτωση κτιρίου στο Μαρούσι. «Διαπιστώνω ότι υπάρχει ένα κτίριο 32.000 τ.μ., για το οποίο το υπουργείο Υγείας πληρώνει ενοίκιο 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται 15 υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι το παραπάνω ποσό αυξάνεται σημαντικά με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα καταθέσει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα, καθώς «το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να καταβάλει το μίσθωμα για 30 χρόνια. Πώς το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύει το υπουργείο για 30 χρόνια; Υπάρχουν ευθύνες».

Μία ακόμη «διαρροή» αφορά στη συνταγογράφηση των γιατρών. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, θα ληφθούν μέτρα ελέγχου και περιορισμού της συνταγογράφησης, ενώ προειδοποιεί για πολύ αυστηρές κυρώσεις και επιπτώσεις στους παραβάτες. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, οι γιατροί θα πρέπει να συμμορφωθούν, διαφορετικά «όποιος θέλει να φύγει από το σύστημα».

Ειδικά για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη λειτουργία του ΠΕΔΥ, ο νέος υπουργός Υγείας διαβεβαιώνει ότι «θα διορθωθεί». Άμεσα μάλιστα -εντός της ερχόμενης εβδομάδας- θα συγκροτηθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι μονάδες υγείας να λειτουργούν και «να διαμορφωθεί μία μόνιμη κατάσταση».

Τα μηχανήματα και συγκεκριμένα ή μη χρήση τους προκαλούν οικονομική αιμορραγία στο ΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ και συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο υπουργός Υγείας παρουσιάζει την περίπτωση ενός υπερσύγχρονου απεικονιστικού μηχανήματος που αναμένεται να λειτουργήσει στον «Δημόκριτο». Όπως αποκαλύπτει, εδώ και δύο χρόνια έχει γίνει η παραγγελία, έχει εγκριθεί η λειτουργία του, αλλά το μηχάνημα παραμένει «αποσυνδεδεμένο» γιατί δεν υπάρχει... κτίριο να το στεγάσει! Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχει το ίδιο μηχάνημα σε λειτουργία στον ιδιωτικό τομέα υγείας. «Αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 870 ευρώ την εξέταση, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία, η ίδια εξέταση κοστίζει μόλις 270 ευρώ!».

Φαρμακοβιομηχανία
Αύξηση του rebate (επιβολή έκπτωσης) για τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν τα μέτρα του υπουργού Υγείας για την αύξηση των εσόδων στην Υγεία. Όπως δηλώνει ο υπουργός Υγείας, το 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες θα καταβάλουν rebate αλλά πλέον δεν είναι κλιμακωτό ανάλογα με τις πωλήσεις αλλά συνδεδεμένο με τα φάρμακά τους. «Για όσες εταιρείες εισάγουν φάρμακα θα είναι υψηλό και για όσες παράγουν στην Ελλάδα θα είναι χαμηλό», σημειώνει ο υπουργός και δεν αποκλείει το ποσοστό υποχρεωτικής επιστροφής να ανέλθει ακόμη και στο 30%.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι θα δοθούν κίνητρα σε όλες τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να παράγουν φάρμακα στην Ελλάδα και ανακοινώνει ότι θα υπάρξει και κρατική παραγωγή φαρμάκων. Ενδεικτικά αναφέρει την περίπτωση των ραδιοφαρμάκων, που μπορούν να παραχθούν στον «Δημόκριτο» και να καλύψουν τις ανάγκες όλης της χώρας.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στην κατεύθυνση αυτή θα στηρίξουμε τις όποιες επενδύσεις», τονίζει.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις κλινικές μελέτες, οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, σήμερα τα κέρδη από τις κλινικές μελέτες και την έρευνα στην Ελλάδα ανέρχονται σε μόλις 80 εκατ. ευρώ, όταν στο Βέλγιο είναι δύο δισ. και στην Πορτογαλία ένα δισ. ευρώ.

Τα έντεκα μέτρα-εξπρές

• Άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού

Τα άμεσα μέτρα για την Υγεία, της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως αυτά περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

• Δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα νοσοκομεία, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

• Κατάργηση του εισιτήριου των πέντε ευρώ για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

• Κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή.

? Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων. Επανεξέταση και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

• Σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης. Άμεσες και στοχευμένες προσλήψεις νοσηλευτών, γιατρών και υγειονομικού προσωπικού για τη στήριξη και αναβάθμιση κρίσιμων τμημάτων και υπηρεσιών, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

• Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων παιδιών αλλά και των ανασφάλιστων ενηλίκων, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές ενδείξεις.

• Ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ στα Αστικά Κέντρα με βάση συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, με «πυρήνα» τον οικογενειακό γιατρό, τα ιατρεία γειτονιάς και την ομάδα υγείας. Άμεση στελέχωση με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες, με προτεραιότητα τις δομές που έχουν πλήρως αποστελεχωθεί μετά τη «μεταρρύθμιση» του ΠΕΔΥ, λειτουργική αναβάθμιση των εργαστηρίων, διασφάλιση παρακολούθησης και συνταγογράφησης για όλους τους χρόνιους ασθενείς στις δημόσιες δομές ΠΦΥ από ειδικούς γιατρούς. Έμφαση στην πρόληψη, προαγωγή υγείας και διατομεακή παρέμβαση στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας.

• Κατάργηση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα.

• Δημοκρατική αναδιοργάνωση της διοίκησης του ΕΣΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας, φορέων, με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, του δημοκρατικού προγραμματισμού των υπηρεσιών, της συμμετοχής των εργαζομένων και του κοινωνικού ελέγχου.

• Εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

• Αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση - αναδιοργάνωση ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη των εγχωρίως παραγομένων και ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com