Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τι πρέπει να κάνετε για να... γλιτώσετε χρέη στην εφορία

Τέτοια ρύθμιση χρεών δεν έχει ξαναγίνει... Η νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είναι κάτι παραπάνω από ελκυστική και γενναία.



Προβλέπει όχι μόνο 100 δόσεις για όλους, αλλά ακόμη και «κούρεμα» έως και 50% των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2013. Με τη ρύθμιση αυτή δεν χαρίζονται μόνο προσαυξήσεις, πρόστιμα και τόκοι αλλά και κεφάλαιο, κάτι που προκαλεί ήδη τις αντιδράσεις των συνεπών φορολογουμένων που φροντίζουν να πληρώνουν στην ώρα τους τις οφειλές τους.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι διττός: η διευκόλυνση των οφειλετών και η άμεση ενίσχυση των σχεδόν άδειων ταμείων του Δημοσίου.
Τι πρέπει να κάνετε για να... γλιτώσετε χρέη στην εφορία

Η νέα ρύθμιση, η οποία μέχρι να φθάσει στη Βουλή ενδεχομένως να έχει τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία, προβλέπει ότι όλα τα χρέη προς το Δημόσιο που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014, θα μπορούν πλέον, ανεξαρτήτως ύψους, να εξοφλούνται έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις που συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο 76 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη μπορούν να εισπραχθούν μόνο 9 δισ. ευρώ. Από τα 76 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών τα 22,75 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν την τελευταία διετία, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι λόγω οικονομικής αδυναμίας άφηναν απλήρωτους φόρους πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Η «ΗτΣ» δίνει απαντήσεις σε 13 ερωτήματα για τη νέα ρύθμιση που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών.
Τι πρέπει να κάνετε για να... γλιτώσετε χρέη στην εφορία

[1] Ποια χρέη μπορώ να ρυθμίσω με τη νέα ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων;
Ρυθμίζονται όλα τα χρέη από φόρους εισοδήματος, φόρους ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη κυκλοφορίας, λοιπούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, δάνεια εγγυημένα από το Δημόσιο, πρόστιμα για παραβάσεις της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς επίσης και όλα τα χρέη προς δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εφόσον έχουν βεβαιωθεί στις ΔΟΥ ή στα Τελωνεία της χώρας έως και 31 Δεκεμβρίου 2014 και έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα μέχρι την ημερομηνία αυτή. Όλα αυτά τα χρέη μπορούν να τακτοποιηθούν με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, ανεξαρτήτως ποσού. Δηλαδή μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 1.000.000 ευρώ και να τα εξοφλήσουν την οφειλή τους σε 100 μηνιαίες δόσεις. Επιπλέον, όσοι χρωστούν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ μπορούν κι αυτοί να τα ρυθμίσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ με την ισχύουσα ρύθμιση μπορούν να τα τακτοποιήσουν σε έως 72 δόσεις.
Τι πρέπει να κάνετε για να... γλιτώσετε χρέη στην εφορία

[2] Για ποιες οφειλές μπορώ να πετύχω διαγραφή μέχρι και του 50%;
Για χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι οφειλέτες έχουν μοναδική ευκαιρία να πετύχουν τη διαγραφή ποσών που αντιστοιχούν σε ποσοστά 10% έως και 50% επί του αθροίσματος κεφαλαίου και προσαυξήσεων, εφόσον πληρώσουν ποσά, τα οποία αντιστοιχούν στο 10% - 50% του αθροίσματος αυτού. Τι σημαίνει αυτό; Αν πληρώσετε ένα ποσό μεταξύ του 10% και του 50% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους σας θα γλιτώσετε άλλο τόσο. Π.χ. εάν χρωστάτε 6.000 ευρώ θα μπορείτε να σβήσετε την οφειλή σας πληρώνοντας μόνο 3.000 ευρώ, καθώς στην περίπτωση αυτή θα διαγραφούν τα άλλα 3.000 ευρώ της οφειλής σας. Αν πληρώσετε 1.000 ευρώ θα διαγραφούν άλλα 1.000 ευρώ και θα απομείνουν προς πληρωμή 4.000 ευρώ, τα οποία θα μπορείτε στη συνέχεια να ρυθμίσετε έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, μαζί με τυχόν άλλες οφειλές σας που έγιναν ληξιπρόθεσμες την περίοδο από την 1η-1-2014 έως την 31η-12-2014.

Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει η όποια μερική διαγραφή χρέους που κατέστη ληξιπρόθεσμο μέχρι 31-12-2013 θα πρέπει να καταβάλετε ένα εφάπαξ ποσό τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης. Για παράδειγμα αν η ελάχιστη δόση της ρυθμισμένης οφειλής είναι 100 ευρώ θα πρέπει να πληρώσετε με την πρώτη δόση 1.000 ευρώ για να γλιτώσετε ακόμη 1.000 ευρώ από την συνολική οφειλή. Το υπόλοιπο ποσό μπορείτε να το ρυθμίσετε σε 100 δόσεις.

[3] Έχω ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση. Μπορώ να υπαχθώ στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων;
Βέβαια. Εάν βρίσκεται για παράδειγμα στη ρύθμιση των 48 δόσεων, μπορείτε να βάλετε τις δόσεις που απομένουν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση η οποία σάς δίνει τη δυνατότητα ακόμη περισσότερων μηνιαίων δόσεων, που μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 100.

[4] Δεν έχω πληρώσει καμία δόση του ΕΝΦΙΑ. Μπορώ να ρυθμίσω την οφειλή μου σε 100 δόσεις;
Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο οι οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες έγιναν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν μόνο οι 4 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι οποίες έληξαν κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου, στις 31 Οκτωβρίου, στις 29 Νοεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Οι δυο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Στην περίπτωση όμως αυτή οι οφειλές σας θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

[5] Έχω ήδη υπαχθεί στην «πάγια ρύθμιση» των 12 μηνιαίων δόσεων. Τι κίνητρο έχω για να παραμείνω στη ρύθμιση αυτή;
Δεν υπάρχουν κίνητρα παραμονής. Εάν θέλετε να πληρώνετε κάθε μήνα μικρότερα ποσά και να έχετε μεγαλύτερο αριθμό μηνιαίων δόσεων δεν έχετε παρά να μεταφέρετε τις οφειλές σας στη νέα ρύθμιση.

[6] Στο παρελθόν είχα ενταχθεί σε ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την έχασα γιατί δεν ήμουν συνεπής στην αποπληρωμή των δόσεων. Μπορώ τώρα να υπαχθώ στη νέα ρύθμιση;
Βεβαίως. Τώρα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2014, είτε είναι ήδη ρυθμισμένες είτε όχι.

[7] Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι οφειλέτες για να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των χρεών.
Καμία προϋπόθεση. Ωστόσο, εάν μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής δεν έχουν υποβληθεί μία ή περισσότερες από τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις (π.χ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Ε9, περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, δηλώσεις ΦΜΥ κ.λπ.), οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο τριών μηνών για να τις υποβάλλουν.

[8] Ποιες εναλλακτικές δυνατότητες εξόφλησης παρέχονται, με τη νέα ρύθμιση, για τα χρέη μου προς το Δημόσιο, τα οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι και την 31η-12-2014;
Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας είτε εφάπαξ με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, είτε σε μηνιαίες δόσεις, με πολλά εναλλακτικά προγράμματα, τα οποία προβλέπουν εκπτώσεις από 30% έως και 90% στις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα. Οι εκπτώσεις κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των μηνιαίων δόσεων που θα επιλέξετε. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση στις προσαυξήσεις. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων είναι 100 για όλα τα χρέη.

[9] Πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση για να ρυθμίσω τις οφειλές μου;

Μέχρι το τέλος Απριλίου για όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν με διαγραφή έως και 50% χρέη ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013. Μέχρι το τέλος Μαΐου για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών που θέλουν να ρυθμίσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις την εξόφληση των χρεών τους προς το Δημόσιο, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014.

[10] Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο;
Οι ρυθμιζόμενες οφειλές σας δεν θα επιβαρύνονται καθόλου με τόκους, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Για ρυθμιζόμενες οφειλές συνολικού ποσού άνω των 5.000 ευρώ θα προβλέπεται επιβάρυνση με τόκους, οι οποίοι όμως θα υπολογίζονται με βάση ετήσιο επιτόκιο μειωμένο από το 4,56%, που προβλέπει η ισχύουσα τώρα ρύθμιση, στο 3%.

[11] Τι ποσά μπορώ να καταβάλω κάθε μήνα, για να εξοφλήσω τα χρέη μου, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση;
Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που θα πληρώνετε δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 20 ευρώ. Σε περίπτωση κατά την οποία έχετε οφειλές σε δύο ΔΟΥ θα μπορείτε να κάνετε ξεχωριστή ρύθμιση για τα χρέη προς κάθε ΔΟΥ. Στην κάθε μία από τις ρυθμίσεις αυτές θα ισχύει ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης 10 ευρώ αντί για 20.

[12] Αν δεν πληρώσω μια δόση της ρύθμισης στην ώρα της, χάνω τη ρύθμιση;
Οχι. Ο οφειλέτης δεν χάνει την ρύθμιση αν καθυστερήσει την πληρωμή τριών συνεχόμενων δόσεων. Στην περίπτωση όμως αυτή, οι δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση 0,25%.

[13] Ποια άλλα ευεργετήματα θα έχω εάν εντάξω τις οφειλές μου στη νέα ρύθμιση;
Εφόσον υπαχθείτε στη νέα ρύθμιση:

Θα σας χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας και βεβαίωση οφειλής από τη Φορολογική Διοίκηση, κάθε φορά που θα θέλετε να εισπράξετε χρήματα από το Δημόσιο ή να πωλήσετε κάποιο ακίνητό σας

αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που σας επιβλήθηκε ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.

θα ανασταλούν όλες οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων που τυχόν σας έχουν επιβληθεί.

Ωστόσο οι κατασχέσεις απαιτήσεών σας εις χείρας τρίτων, δηλαδή οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, ενοικίων και καταθέσεων, θα εξακολουθούν να επιβάλλονται έως ότου εξοφλήσετε το 25% των ρυθμιζόμενων οφειλών σας και εφόσον υποβάλετε αίτηση για την άρση τους.

Πώς «κουρεύεται» η οφειλή έως και 50%

Φορολογούμενος οφείλει συνολικά 8.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος που έγινε ληξιπρόθεσμος εκ των οποίων τα 5.000 ευρώ αφορούν αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις. Η οφειλή έγινε ληξιπρόθεσμη στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος έχει τρεις επιλογές:

Να εξοφλήσει εφάπαξ, διαγράφοντας το 50% της συνολικής οφειλής. Αν καταβάλει 4.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών του χαρίζει τα υπόλοιπα.

Να καταβάλει ως πρώτη δόση, τουλάχιστον το δεκαπλάσιο της ελάχιστης αναλογούσας δόσης δηλαδή 800 ευρώ (8.000/100 Χ 10). Ας υποθέσουμε πως ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να δώσει το ποσό των 2.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα μετρήσει τα 2.000 ευρώ, διπλά σαν να είναι 4.000 ευρώ. Θα σβήσει πρώτα τις προσαυξήσεις των 3.000 ευρώ και θα αφαιρέσει και τα 1.000 που απομένουν από το κεφάλαιο. Έτσι πληρώνοντας 2.000 ευρώ, η συνολική οφειλή των 8.000 ευρώ μειώνεται σε 4.000 ευρώ. Τα 4.000 ευρώ που απομένουν μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εντάξει τη συνολική του οφειλή στις 100 δόσεις (ή σε λιγότερες σβήνοντας πολλαπλάσιο ύψος προσαυξήσεων) και να πληρώνει κάθε μήνα ελάχιστη μηνιαία δόση 20 ευρώ.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και οφειλέτες

76 δισ. ευρώ χρωστούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται μόλις 9 δισ. ευρώ
60,4 δισ. ευρώ είναι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφει λές 6.500 φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (4.000 επιχειρήσεις και 2.500 φυσικά πρόσωπα)
73,7 δισ. ευρώ ή το 97% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους οφείλεται από 400.000 φορολογούμενους
8 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 3.000 ευρώ ο καθένας
9 στους 10 οφειλέτες χρωστούν έως 5.000 ευρώ

Οι βασικές διαφορές της παλιάς και της νέας ρύθμισης

Υφιστάμενη ρύθμιση

1. Μείωση προσαυξήσεων από 20 έως 100%

2. Στις 100 δόσεις εντάσσονται οφειλές έως 15.000 ευρώ

3. Οφειλές άνω των 15.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ σε 72 δόσεις

4. Ετήσιο επιτόκιο 4,56%

5. Ελάχιστη δόση 50 ευρώ

6. Εντάσσονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014

Νέα ρύθμιση

1. Μείωση προσαυξήσεων από 30 έως 100%

2. Στις 100 δόσεις εντάσσονται όλες οι οφειλές προς το δημόσιο

3. Για οφειλές έως 5.000 ευρώ μηδενικό επιτόκιο

4. Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ετήσιο επιτόκιο 3%

5. Ελάχιστη δόση 20 ευρώ

6. Εντάσσονται οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2014

7. «Κούρεμα» οφειλής έως και 50%. Αφορά χρέη από φόρους εισοδήματος, ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/12/2013.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com