Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Νέα κακουργηματική δίωξη για δάνεια Proton Bank προς δύο επιχειρηματίες και μέλη του ΔΣ

Νέα, κακουργηματικού βαθμού, ποινική δίωξη άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση επισφαλών δανείων που χορηγούσε η Proton Bank.



Η δίωξη, που ασκήθηκε ύστερα από εισαγγελική έρευνα, στρέφεται κατά στελεχών της τράπεζας και αφορά τις δανειοδοτήσεις δύο μελών του ΔΣ της Proton Bank, που αγγίζουν τα 38 εκατομμύρια ευρώ.

Η νέα δικογραφία, η οποία δεν αφορά τον ήδη κατηγορούμενο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τα επισφαλή δάνεια των 701 εκατομμυρίων ευρώ, έχει κατηγορούμενους τα μέλη της Επιτροπής Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων της Proton και δύο επιχειρηματίες πρώην μετόχους της «Ωμέγα Bank» η οποία είχε απορροφηθεί από την πρώτη.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, η δίωξη αφορά το αδίκημα της απιστίας κατ' εξακολούθηση σχετικά με τα μέλη που υπηρετούσαν στην εν λόγω Επιτροπή της Proton Bank το καλοκαίρι του 2011 και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη που στρέφεται κατά των δύο επιχειρηματιών.

Βάσει των στοιχείων της Εισαγγελίας, για το πρώτο δάνειο φέρεται να επήλθε ζημία μη επανορθώσιμη στα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας άνω των 24 εκατομμυρίων ευρώ από «παράνομη ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) μέλους της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 2.031.160 κοινών ονομαστικών μετοχών) της ΩΜΕΓΑ Τράπεζα ΑΕ, η οποία απορροφήθηκε από την Proton». Στη δικογραφία αναφέρεται πως «ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ τόσο της Ωμέγα Bank, όσο και της Proton και παύθηκε από μέλος του ΔΣ της Proton κατ' απαίτηση της Εποπτικής Αρχής με σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται να είναι μέλος του ΔΣ της, τη στιγμή που η ίδια Τράπεζα δανειοδοτεί τις επιχειρήσεις του».

Το δεύτερο δάνειο, κατά την Εισαγγελία, φέρεται να προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά άνω των 14 εκατομμυρίων, μη επανορθώσιμη, προερχόμενη από σύμβαση χρεολυτικού δανείου και παράνομη ρύθμιση δανεικών υποχρεώσεων αντισυμβαλλομένου (ήδη κατηγορουμένου) της τράπεζας, ο οποίος υπήρξε μέτοχος (κύριος 1.575.007 κοινών ονομαστικών μετοχών) της Ωμέγα Τράπεζα. Ο ίδιος αντισυμβαλλόμενος μετείχε σε χρόνο προγενέστερο με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο ΔΣ, τόσο της ΩΜΕΓΑ όσο και της Proton και δραστηριοποιούνταν σε επιχειρηματικό σχήμα με τον δανειολήπτη της πρώτης περίπτωσης.

Οι εισαγγελικές Αρχές, μάλιστα, επισημαίνουν πως και στις δύο περιπτώσεις οι ενέργειες των κατηγορουμένων έλαβαν χώρα ενώ είχε προηγηθεί από Φεβρουάριο-Ιούνιο 2011 ο επιτόπιος έλεγχος της ΤτΕ στα πεπραγμένα της Proton και είχε δοθεί -από το τέλος του έτους 2010- εντολή από την ΤτΕ προς την Proton να ακολουθήσει «πολιτική σημαντικής πιστωτικής συρρίκνωσης μείωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου».

Η δικογραφία θα ανατεθεί σε ανακριτή για τη διενέργεια κύριας ποινικής έρευνας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com