Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο σπασμένος «καθρέφτης» της οικονομίας

Οι αρχικές προσδοκίες διαψεύσθηκαν. Η προωθητική ορμή των ελληνικών εξαγωγών, στην οποία πολλά είχαν «επενδυθεί», εξασθένησε γρήγορα. Το 2014 η αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε κατά 1,5%.


Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι από την ανάλυση των στοιχείων προβάλλει ξεκάθαρα το έλλειμμα παραγωγής και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στην πρώτη θέση στα εξαγώγιμα προϊόντα βρίσκονται, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα ορυκτέλαια πετρελαίου, στη δεύτερη τα συσκευασμένα φάρματα και στην τρίτη προϊόντα αλουμινίου.

Αγροτικά προϊόντα που κάποτε κυριαρχούσαν στην ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά του Μονάχου, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά, έχουν πλέον εξαφανιστεί από τον χάρτη των εξαγωγών. Απέμειναν οι ελιές, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα, που εξάγονται κυρίως προς τη Ρωσία. Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας δεν καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Εχει δε προ πολλού χάσει την ανταγωνιστικότητά του όχι μόνο στις ξένες αγορές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και στην εγχώρια αγορά!..

Τα κυρίαρχα προβλήματα είναι: Η γενικευμένη μείωση της παραγωγής σε όλους τους τομείς, σε συνδυασμό με την αδυναμία εξαγωγής ολοκληρωμένων προϊόντων όχι απλά ακατέργαστων πρώτων υλών, και η χαμηλή παραγωγικότητα.

Για παράδειγμα, ελληνικές πρώτες ύλες εξάγονται στην Ιταλία, όπου μετά από επεξεργασία υψηλής ποιότητας πωλούνται σε όλο τον κόσμο, ως ιταλικά προϊόντα και μάλιστα σε υψηλές τιμές. Αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει στα δερμάτινα είδη.

Αντίθετα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί κανείς να πει ότι έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 19.000 τόνους φάρμακα, έτοιμα για λιανική πώληση, εξήχθησαν πέρυσι.

Ποια πολιτική θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών, ουδείς γνωρίζει ακόμη. Ωστόσο, η εικόνα των εξαγωγών μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση επί της ουσίας?


 
website counter
friend finderplentyoffish.com