Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Π. Κουρουμπλής: Με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα

Σώμα Εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο των ιατρικών παρεμβάσεων και τον προσδιορισμό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, συγκροτεί άμεσα το υπουργείο Υγείας, όπως αποκαλύπτει ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.



αράλληλα, καθιερώνει εισοδηματικά κριτήρια για την συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα και εφαρμόζει «κλειστό» προϋπολογισμό για τα φάρμακα υψηλού κόστους που ανήλθαν σε 700 εκατ. ευρώ το 2014.

Ο υπουργός παραδέχεται ότι επανεξετάζει αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και αποκαλύπτει ότι «σε λίγες ημέρες θα καταθέσουμε πρόταση που θα στοχεύει στην καθιέρωση ολοκληρωμένης πολιτικής στο φάρμακο».



Κύριε Κουρουμπλή, ποιες πρωτοβουλίες θα λάβετε άμεσα για την ανακούφιση των πολιτών αναφορικά με την πρόσβασή τους σε δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας;

Σε κάθε πολίτη που διαθέτει AMKA ανεξαρτήτως εάν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη αλλά και σε κάθε μετανάστη που διαθέτει νομιμοποιητικά έγγραφα, οφείλουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη.

Επεξεργαζόμαστε μια ρύθμιση που θα διευρύνει ριζικά τη δυνατότητα πρόσβασης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και θα συμπεριλαμβάνει στις παροχές όλες τις θεραπευτικές πράξεις, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα φάρμακα.



Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Τι μέτρα προωθείτε για το θέμα αυτό;

Πρώτον πρέπει να ρωτήσετε τους προκατόχους μου για ποιο λόγο φόρτωσαν όλο αυτό το κόστος στους πολίτες, αυξάνοντας τη συμμετοχή τους στα φάρμακα, τη στιγμή μάλιστα που μπορούσαν το εν λόγω κόστος να το χρεώσουν στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Εμείς με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών, θα διαβαθμίσουμε τη συμμετοχή στα φάρμακα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια των ασφαλισμένων, ξεκινώντας μάλιστα από τη μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν τα αξιόπιστα ελληνικά γενόσημα.



Πώς σχεδιάζετε να ενισχύσετε τον ΕΟΠΥΥ και το ταμείο του; Πότε θα «ενεργοποιηθεί» η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και ποια άλλα μέτρα δρομολογούνται για τον Οργανισμό;

Η ετήσια επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, έπρεπε να ανέρχεται σε ποσοστό 0,6% του ΑΕΠ.

Σήμερα με τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δε δόθηκε ούτε το 0,3%. Συγκεκριμένα ο ΕΟΠΥΥ για το έτος 2014 έλαβε 720 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόλις 526 εκατομμύρια ευρώ για το 2015.

Εμείς θα στελεχώσουμε τον Οργανισμό! Ήδη δόθηκε εντολή να προσληφθούν 200 ελεγκτές γιατροί. Επίσης άμεσα θα θεσμοθετήσουμε τη συγκρότηση τριών επταμελών Επιτροπών, οι οποίες θα ασχολούνται διεξοδικά με τις διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα, τα ιατροτεχνολογικά ζητήματα και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκρότηση Σώματος Εμπειρογνωμόνων στην ασφαλιστική ελεγκτική ιατρική που θα απαρτίζεται από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και το οποίο δύναται να ελέγχει τις ιατρικές παρεμβάσεις από την πλευρά της προσφοράς και να προσδιορίζει την ασφαλιστική δέσμη με βάση την τεκμηριωμένη κλινική αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα Διαπραγματευόμαστε αποφασιστικά για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών στις υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα με υπουργική απόφαση θα συσταθεί και η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Φαρμάκου, προσδοκώντας ότι το όφελος για το Δημόσιο από το έργο της θα υπερβεί τα 50 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2015.

Παράλληλα προχωρούμε στην καθιέρωση κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους, για το εν λόγω ζήτημα θα υπάρξει και σχετική υπουργική απόφαση. Το ίδιο θα συμβεί και για άλλες ομάδες φαρμάκων.



Πολιτική φαρμάκου: Έχετε εκφράσει την στήριξή σας στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία Στην πράξη τι σημαίνει αυτό τόσο για τον κλάδο όσο και για τον πολίτη;

Πρώτον η θέση μου είναι καθαρή. Στηρίζουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Δεύτερον, όπως ήδη προανέφερα, θα μειώσουμε την ασφαλιστική συμμετοχή όσων επιλέγουν ελληνικό γενόσημο φάρμακο, με στόχο τη διείσδυσή του στην ελληνική αγορά. Μία τέτοια πολιτική θα έχει άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα στο ΑΕΠ, ενώ θα συμβάλλει και στη δημιουργία καλά αμειβομένων νέων θέσεων εργασίας. Σε λίγες ημέρες θα καταθέσουμε πρόταση που θα στοχεύει στην καθιέρωση ολοκληρωμένης πολιτικής στο φάρμακο.

Κύριε Κουρουμπλή, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων;

Όλα επανεξετάζονται!


 
website counter
friend finderplentyoffish.com