Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Συστάσεις από ΟΟΣΑ στην Ελλάδα

«Συστάσεις» για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα στον τομέα της εκπαίδευσης κάνει ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ), «δοκιμάζοντας» έτσι τη συνεργασία που εγκαινίασαν πρόσφατα στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ. του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία.



Με έκθεσή του για τις προοπτικές των εκπαιδευτικών πολιτικών στις χώρες-μέλη του το 2015, ο ΟΟΣΑ προβαίνει σε τρεις βασικές διαπιστώσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα:

1. Αξιολόγηση: Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς στην Ελλάδα, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Η διαδικασία θα καθυστερήσει περαιτέρω, αφού το υπουργείο Παιδείας έβαλε στον «πάγο» το σύστημα αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών που επρόκειτο να εφαρμοστεί για πρώτη φορά από την επόμενη σχολική χρονιά, ακυρώνοντας τα αποτελέσματα των διαδικασιών αξιολόγησης (σχολικών συμβούλων, διευθυντών σχολικών μονάδων κ.ά.) που έχουν ήδη γίνει παρότι στοίχισαν στο ελληνικό κράτος περί τα 4 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο επιθυμεί την καθιέρωση νέου συστήματος αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που δεν θα συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξή τους και θα έχει ως βασικό άξονα την επιμόρφωση.

2. Επιδόσεις μαθητών: Οι χαμηλές επιδόσεις των 15χρονων μαθητών στους διαγωνισμούς PISA και στις τρεις βασικές δεξιότητες που εξετάζονται (Μαθηματικά, Κατανόηση κειμένων, Επιστήμες) προβληματίζουν τον Οργανισμό, ο οποίος επιχειρώντας να αναλύσει τα αίτια υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, αλλά και ο χρόνος διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς είναι κάτω του μέσου όρου. Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των εκπαιδευτικών, πάντως, ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την οικονομική κρίση.

3. Αποκέντρωση: Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι υπερβολικά συγκεντρωτικό, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι οι βασικές ευθύνες σε όλους τους εκπαιδευτικούς τομείς εξαρτώνται από το υπουργείο Παιδείας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com