Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ Πολλά σενάρια, στον αέρα

Πέραν της ιδέας περί χρονικής μετάθεσης των πληρωμών προς το ΔΝΤ στο τραπέζι βρίσκεται σειρά άλλων σχεδίων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, καταρχήν για το Μάρτιο. Στο πλαίσιο των σεναρίων που τυγχάνουν επεξεργασίας είναι:




1 Aύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων έως και κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι που πραγματικά θα μπορούσε να απαντήσει στο επείγον πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας έως τη λήξη της τετράμηνης παράτασης, στο τέλος Ιουνίου. Ωστόσο μέχρι πρότινος, το ελληνικό αίτημα δεν είχε βρει ανοικτή πόρτα στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μένει να φανεί στο αμέσως επόμενο διάστημα εάν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

2 Να απεμπλακεί το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος από την απορρόφηση εντόκων γραμματίων, μέσω διευκολύνσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, από την ΕΚΤ, να απορροφούν ευκολότερα τις εκδόσεις. Εάν αυτό καταστεί εφικτό, τότε το δημόσιο θα μπορεί να αντλεί πρόσκαιρη ρευστότητα μέσω repos από αυτή τη δεξαμενή, όπως έκανε άλλωστε τους τελευταίους μήνες.
Πολλά σενάρια, στον αέρα

3 Άντληση ρευστότητας μέσω διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούν στις εμπορικές τράπεζες. Διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου που τηρούν στις εμπορικές τράπεζες. Πάντως, διχασμένες εμφανίζονται οι διοικήσεις των μετρημένων στα δάχτυλα του ενός...χεριού ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (όπως ο ΟΑΕΔ) που διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα - καταθέσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες για το εάν θα τα επενδύσουν ή όχι βραχυπρόθεσμα σε κρατικά repos. Τη σύσταση να επενδύσουν για 15 ημέρες τις καταθέσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου με ετήσιο επιτόκιο 2%, απηύθυνε από τις 17 Φεβρουαρίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και στήριξε με επιστολή του προς τις διοικήσεις ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης τονίζοντας ότι πρόκειται για επωφελή τοποθέτηση. Ο ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει καταθέσεις 400 εκατ ευρώ σε μεγάλη συστημική τράπεζα για λόγους διαχειριστικής αυτοτέλειας, απέρριψε κατά πλειοψηφία την πρόταση έχοντας ως προηγούμενο το «κούρεμα» των ομολόγων και με δεδομένο ότι αντίστοιχο ποσό βρίσκεται «κλεισμένο» στο Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αμφίβολο είναι αν το ΕΤΑΑ (μέτοχος στην τράπεζα Αττικής) θα ανταποκριθεί ενώ το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΕΑ δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα για να τα «τοποθετήσουν» σε κρατικά ρέπος.

4 «Πάγωμα» στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου, για επιστροφές φόρου και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Πρόκειται για επιλογή που αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, αφού πρόσκαιρα μπορεί να διασφαλίσει ρευστότητα, ωστόσο στερεί από την πραγματική οικονομία πολύτιμους πόρους. Κάτι ανασταλτικό για τη δυναμική ανάκαμψης, ιδίως σε μία περίοδο που οι στρόφιγγες των ελληνικών τραπεζών για χορήγηση δανείων παραμένουν κλειστές.

5 Ο κ. Βαρουφάκης έχει προωθήσει και την ιδέα οι πληρωμές προς το ΔΝΤ το Μάρτιο να μη γίνουν από την Ελλάδα αλλά από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ να πληρώσει στο ΔΝΤ 1,9 δισ. ευρώ από κέρρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο το θέμα δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην ΕΚΤ, καθώς δύο φορές μέσα στις τελευταίες μέρες, ο Μ. Ντράγκι δεν φαίνεται να το συζητά, τονίζοντας πως τα κέρδη έχουν μοιραστεί στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και έχουν περάσει στους προϋπολογισμούς των κρατών ? μελών, συνδέοντας ευθέως τις εκταμιεύσεις με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κρας τεστ η έκδοση εντόκων
«Τα δύσκολα ξεκινούν αυτή την εβδομάδα» εκτιμά κυβερνητική πηγή, καθώς με την έναρξη του Μαρτίου ξεκινούν και τα δύσκολα στο χρηματοδοτικό «μέτωπο»: Πρώτο κρας τεστ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, αφού την Παρασκευή πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια αξίας 4 δισ. ευρώ και παράλληλα να πληρωθούν 310 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συγκεκριμένη έκδοση των εντόκων γραμματίων, με δεδομένη την απουσία των ξένων επενδυτών από την ελληνική αγορά αλλά και τους χρηματοδοτικούς περιορισμούς που υφίστανται οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Μέσα στο Μάρτιο, οι αποπληρωμές που πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα προς το Ταμείο είναι: 310 εκατ. ευρώ στις 6 Μαρτίου, 350 εκατ. ευρώ στις 13 του μήνα, 580 εκατ. ευρώ στις 16 Μαρτίου, 350 εκατ. ευρώ στις 20 Μαρτίου. Συνολικά το Μάρτιο, πρέπει να αποπληρωθούν 4,6 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων, 1,6 δισ. ευρώ δανείων προς το ΔΝΤ, 800 εκατ. ευρώ τόκων, 200 εκατ. ευρώ άλλων υποχρεώσεων και άλλα 79 εκατ. σε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI.

Der Spiegel
Νέο πακέτο το καλοκαίρι

Το περιοδικό Der Spiegel υποστήριξε πως το καλοκαίρι μάλλον έρχεται νέο πακέτο προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη χώρα συνεχίζεται όπως την τελευταία πενταετία και η νέα κυβέρνηση πρέπει να υποχωρήσει, έστω και εάν είχε διαφορετικές προθέσεις. Τάσσεται πάντως υπέρ ενός κουρέματος στο ελληνικό χρέος, ως πιο έντιμη λύση, υποστηρίζοντας πως η χώρα δεν μπορεί αν διασώζεται διαρκώς με νέα δάνεια και χρειάζεται «κούρεμα» μαζί με την ευκαιρία να μπορέσει να επιβιώσει με τις δικές της οικονομικές δυνάμεις.

Γ. Βαρουφάκης
«Φύλλο συκής» η συμφωνία

Αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του υπουργού Οικονομικών που χαρακτήρισε «φύλλο συκής για να τελειώσει το μνημόνιο» το κείμενο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Όπως υποστήριξε υπάρχουν ασάφειες, αλλά θέτουν το πλαίσιο, ενώ εκτίμησε πως και οι Ευρωπαίοι ήθελαν ασάφειες για να περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια. «Αυτό το κείμενο είναι η αντικατάσταση του μνημονίου. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να κόψουμε συντάξεις και να αυξήσουμε τον ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμη, καθώς είναι ένα πρώτο βήμα σε ένα μαραθώνιο. Επανέλαβε δε πως έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το κενό, ενώ εκτίμησε πως οι εταίροι δεν θα αφήσουν για ένα μικρό ποσό να τιναχτούν στον αέρα όσα κάναμε.

ΔΝΤ
Αναβολή πληρωμών = Πιστωτικό γεγονός

Εάν η ελληνική κυβέρνηση απαιτήσει αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου προς το ΔΝΤ και δεν υπάρξει συναίνεση από το Ταμείο, τότε θα μιλάμε για πιστωτικό γεγονός, εξέλιξη που, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους πιστωτές, δεν επιθυμεί κανείς. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο μετάθεσης δεν θα είναι εύκολο, αφού θα πρέπει να περάσει από το Δ.Σ. του Ταμείου, όπου ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς εκτιμάται πως κυριαρχεί καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις της Αθήνας, όπως αυτές διατυπώνονται τις τελευταίες μέρες.

Β. Σόιμπλε
Δίνουμε χρόνο στην Ελλάδα

Η Αθήνα δεν μπορεί να αλλάξει μόνη της τους όρους του προγράμματος χωρίς συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, ούτε μπορεί να αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος, διεμήνυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε και συμπλήρωσε πως «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από ό,τι οι άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα στήριξης για να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των αγορών».

Ταυτόχρονα υποστήριξε μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή, όπου εγκρίθηκε η τετράμηνη παράταση, πως «δεν μιλάμε για νέα δισεκατομμύρια προς την Ελλάδα. Δεν μιλάμε για αλλαγές σε αυτό το πρόγραμμα. Η απόφαση αφορά την παροχή περισσότερου χρόνου ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα». «Οι Γερμανοί πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μείνει ενωμένη η Ευρώπη», κατέληξε.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com