Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πάνω από 170.000 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών

Οι φορολογούμενοι-οφειλέτες του Δημοσίου ανταποκρίνονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει για ένα ακόμη μήνα, μέχρι τις 26 Μαΐου, την προθεσμία για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση της «προκαταβολής».



Η ρύθμιση αυτή, που κανονικά έληξε χθες τα μεσάνυχτα, προβλέπει ότι σε περίπτωση εφάπαξ προκαταβολής οποιουδήποτε ποσού άνω των 200 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο ληξιπρόθεσμου χρέους προς την εφορία παρέχεται ισόποση έκπτωση επί του συνολικού ποσού των πρόσθετων φόρων, των προστίμων, των τόκων και των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν ξεπεράσει τις 170.000 από την Παρασκευή 17 Απριλίου που ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet. Δηλαδή κατά μέσο όρο υποβάλλονται περίπου 14.000 αιτήσεις την ημέρα. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν συνολικά χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ.

Ετσι μετά την εντυπωσιακή ανταπόκριση που υπάρχει από τους οφειλέτες, θεωρείται βέβαιο ότι η ρύθμιση της «προκαταβολής» θα επανενεργοποιηθεί άμεσα με νέα προθεσμία υπαγωγής μέχρι τις 27 Μαΐου. Το μοναδικό εμπόδιο που υπάρχει και δεν έχει αποφασιστεί η εν λόγω παράταση είναι ότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική τροπολογία με την οποία εξουσιοδοτείται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει στην παράταση κατά ένα μήνα. Η τροπολογία που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί προβλέπει ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4321/2015». Η τροπολογία αυτή έχει κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής και σύντομα θα γίνει νόμος του κράτους.

Αμέσως μετά λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα δοθεί και πάλι στους οφειλέτες του Δημοσίου, μέσω του συστήματος Taxisnet, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση της εφάπαξ προκαταβολής μέσω της οποίας μπορούν να διαγραφούν σημαντικά ποσά πρόσθετων φόρων, προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων.

Για τη ρύθμιση της «προκαταβολής» ο οφειλέτης θα πρέπει:

• Να πληρώσει τουλάχιστον 200 ευρώ και να ρυθμίσει υποχρεωτικά την υπόλοιπη οφειλή του σε έως και 100 δόσεις. Το ποσό της προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης και η πρώτη δόση έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.

• Να πληρώνει κανονικά τις δέκα πρώτες δόσεις της ρύθμισης ή όλες εφόσον η ρύθμιση είναι μικρότερη των δέκα δόσεων. Δηλαδή για να οριστικοποιηθεί το ποσό της διαγραφής από πρόστιμα και προσαυξήσεις θα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους τουλάχιστον οι δέκα πρώτες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα εξακολουθήσει να υποστηρίζεται και η κύρια ρύθμιση των 100 δόσεων, στην οποία πρέπει να υπάγεται υποχρεωτικά όποιος κάνει χρήση της ρύθμισης για την εφάπαξ προκαταβολή. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής στην κύρια ρύθμιση των 100 δόσεων λήγει στις 26 Μαΐου. Και η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί για ένα ακόμη μήνα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com