Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Χάθηκαν τρεις μήνες

Μετά το «ναυάγιο» στο Eurogroup της Ρίγας ήρθε η... αναδόμηση της ομάδας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.




Ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης μαζί με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά αποτελούν την... ελληνική τρόικα που αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς».

Ο δε Γ. Βαρουφάκης πάει στον «πάγκο», αποσύρεται. Μένει χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, καθώς η φορολογική πολιτική είναι αρμοδιότητα της Ν. Βαλαβάνη και οι δαπάνες του Δ. Μάρδα...

Προφανώς η απόφαση του πρωθυπουργού να αποσύρει τον υπουργό Οικονομικών από το πρώτο πλάνο συνδέεται με τα μηνύματα που έχουν σταλεί στο Μαξίμου από τους «θεσμούς», που σε κάθε ευκαιρία εκφράζουν και μάλιστα με έντονο τρόπο τη δυσφορία τους για τη στάση του Γ. Βαρουφάκη. Αλλά και κυβερνητικοί κύκλοι επιρρίπτουν στο υπουργό Οικονομικών ευθύνες για την έως τώρα αποτυχία να υπάρξει ουσιαστική σύγκλιση μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των απαιτήσεων των πιστωτών.

Η κύρια ευθύνη, όμως, για την έως τώρα αποτυχία των διαπραγματεύσεων βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος άλλωστε έδινε και τη... «γραμμή» στον υπουργό Οικονομικών. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος και φθάσαμε στα όρια της στάσης πληρωμών.

Σηματοδοτεί, άραγε, η αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας και αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής; Θαμπώνουν κάποιες «κόκκινες» γραμμές; Ως απάντηση θα μπορούσε να εκληφθεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε συνέντευξή του. «Μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης. Αλλά και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος μιλούν πλέον ανοικτά για αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε μείζονα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η αγορά αντέδρασε θετικά στις κυβερνητικές κινήσεις. Χθες, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αποτυπώθηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών, Ελλήνων και ξένων θεσμικών, για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης πριν ο βρόχος της έλλειψης ρευστότητας «πνίξει» την οικονομία. Κι αυτό δείχνει τον δρόμο για την κυβέρνηση...

 
website counter
friend finderplentyoffish.com