Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σύγκρουση στη Βουλή για τη σωτηρία της Βιομηχανίας Ζάχαρης

Με κατηγορίες κατά της Νέας Δημοκρατίας, ότι επιδιώκει το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, απάντησε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης, στις παρατηρήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ, μέσω του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, ενδέχεται να κριθεί από την Κομισιόν, ως παράτυπη κρατική ενίσχυση.



Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εισήχθη προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπει την ενίσχυση της ΕΒΖ, με 30 εκ. ευρώ, από τα διαθέσιμα του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, "έναντι αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου".

"Ο εκκαθαριστής, δεν έχει αποστολή να εμπλέκεται σε νέες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες, όπως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μόνο να εξυπηρετεί το σκοπό της εκκαθάρισης, που είναι η ρευστοποίηση και η διανομή των στοιχείων", εκτίμησε ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.

"Αν δεχθούμε ότι μπορεί να υπάρξουν παρεκκλίσεις από το εθνικό δίκαιο, δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να εισαχθεί παρέκκλιση από το ενωσιακό δίκαιο των κρατικών ενισχύσεων, που επιτάσσει την κοινοποίηση κάθε περίπτωσης κρατικής ενίσχυσης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή", προσέθεσε ο εισηγητής της ΝΔ.

Εξάλλου, σημειώνεται και η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη (ΝΔ), ο οποίος παρατήρησε πως "την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή δεν θα την "πληρώσει" ο προϋπολογισμός, αλλά οι δανειστές της "Αγροτικής" που θα βρουν μικρότερη περιουσία. "Ποια είναι η στάθμιση της κυβέρνησης; Ότι την πολιτική της επιλογή θα την πληρώσουν οι ιδιώτες;", είπε.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, εκτίμησε πως στο παρελθόν υπήρξε σχεδιασμός ενάντια στην ΕΒΖ, καθώς "οι περισσότεροι διευθυντές και πρώην μέλη των Δ.Σ. της, δουλεύουν στους βασικούς ξένους ανταγωνιστές της, που λυμαίνονται πλέον το χώρο της Ελλάδας". Το Ποτάμι, ωστόσο, διαφωνεί με την ΠΝΠ, εκτιμώντας, με τη σειρά του, πως τα χρήματα δεν πρόκειται να φτάσουν στους τευτλοπαραγωγούς: "Στην πραγματικότητα ο κ. Λαφαζάνης ντρέπεται να δώσει χρήματα στην ΔΕΗ, οπότε τα δίνει μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς η ΕΒΖ χρωστά στη ΔΕΗ 8 εκ. ευρώ", ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.

Για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής, ο Γ. Γαλέος, εκτίμησε πως τα 30 εκ. ευρώ δεν θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο, "αν ξαναγίνει κρατικό, θα ξαναμπούνε μέσα οι συνδικαλιστές να το διοικήσουν". Ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες στους εργαζόμενους της ΕΒΖ, αφού διατηρεί την ΕΒΖ στον εκκαθαριστή και τα δάνειά της στην Τράπεζα Πειραιώς. "Να δούμε, τα μέτρα στήριξης της τευτλοκαλλιέργειας και μετά να δούμε αν αυτή η απόφαση ενισχύει την κυβέρνηση", ζήτησε ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

"Στόχος μας είναι η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων", ανέφερε ο υπουργός για την Αγροτική Ανάπτυξη Β. Αποστόλου, αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει παράταση των ποσοστώσεων και μετά το 2017 - κάτι που συνιστά "προίκα" για την ΕΒΖ - και θα δώσει μάχη για να λειτουργήσουν και τα τρία εργοστάσια της εταιρείας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν επιβεβλημένη καθώς τα ίδια κεφάλαια της ΕΒΖ είναι λιγότερα από το 10% του μετοχικού της κεφαλαίου, "κάτι που σημαίνει ότι η εταιρία μπορεί να λυθεί με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον", διευκρίνισε ο Β. Αποστόλου.

Οργισμένη υπήρξε η απάντηση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, ο οποίος κατηγόρησε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πως με την φιλολογία περί "κρατικών ενισχύσεων", επιδιώκουν να στείλουν "μηνήματα και παραγγελίες" στην Κομισιόν. "Πήγατε την ΕΒΖ στον εκκαθαριστή για πώληση και διάλυση, όπως έγινε και με τη Δωδώνη και τη ΣΕΚΑΠ. Τα χρέη όμως της ΕΒΖ, τα πήρε ο κος Σάλας, η Τράπεζα Πειραιώς. Κι΄ όταν πήγαμε στην Τράπεζα Πειραιώς και ζητήσαμε να βοηθήσουν για την ΕΒΖ, μας έκλεισαν τις πόρτες και μας μιλούσαν κι΄ αυτοί για αθέμιτη κρατική ενίσχυση...", ανέφερε απευθυνόμενος προς την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο Π. Λαφαζάνης και συνέχισε: "Καταφύγαμε στο ύστατο μέσο που διαθέταμε: ο εκκαθαριστής έχει λεφτά του ελληνικού λαού, για να εκκαθαρίσει την "κακή τράπεζα". Ζητήσαμε να μην πουληθεί η ΕΒΖ για παλιοσίδερα, να κινηθεί απόλυτα συμβατά με το καθήκον του. Δεν το έκανε, και είπε πως είχε νομικούς περιορισμούς, να στηρίξει μια βιομηχανία εθνικής σημασίας. Και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε τάχιστα, για να δώσει 30 εκ. ρευστότητα και να ξεκινήσει η ΕΒΖ τη νέα καλλιεργητική περίοδο", ανέφερε ο υπουργός. "Καταγγέλλουμε την Τράπεζα Πειραιώς που συνεχίζει να παίζει το ρόλο του κράτους εν κράτει. Και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους για να σώσουμε τη Βιομηχανία, αλλά θα κάνουμε και έλεγχο για το πώς έφτασε εδώ", προειδοποίησε ο υπουργός.

"Δεν πήραμε απάντηση, πόσα χρήματα από τα 30 εκ. ευρώ θα πάνε τελικά στους παραγωγούς, ποιο ειναι το σχέδιο για τη βιομηχανία της ζάχαρης, από πού θα αντληθούν τα 30 εκ., και πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ότι τα χρήματα αυτά δεν θα ζητηθούν πίσω ως παράνομη κρατική ενίσχυση", επέμεινε ο Κ. Χατζηδάκης. "Δεν χρειάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλήσει στη Βουλή: Οι Βρυξέλλες επιλαμβάνονται με την καταγγελία οιουδήποτε. Όσο για την Τράπεζα Πειραιώς, το κράτος έχει πλειοψηφία στην τράπεζα. Εάν η Τράπεζα Πειραιώς δεν σας εξυπηρετεί και στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, αντί να της επιτίθεστε από τη Βουλή, συνεννοηθείτε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος εποπτεύει τον τραπεζικό τομέα για να το δείτε", ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ.

* Η συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεχίζεται στην Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com