Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Η φορολογική «ισότητα» σε όλο της το μεγαλείο

Αναμένεται σε λίγες ημέρες, μάλλον μετά το Πάσχα, να ανοίξουν οι σχετικές εφαρμογές της ΓΓΠΣ για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014.



Για τις δηλώσεις αυτές, τις πρώτες που υποβάλλονται κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), έχουν ήδη ετοιμασθεί τα έντυπα τα οποία αναμένονται να δημοσιοποιηθούν σύντομα, ενώ παράλληλα εκδίδονται συνεχώς οι σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Σε ότι αφορά τη φορολογία των φυσικών προσώπων, ο νέος ΚΦΕ προβλέπει ακριβώς τον ίδιο τρόπο φορολόγησης που προέβλεπε για τα περυσινά εισοδήματα ο προκάτοχός του, δηλαδή το εισόδημα από κάθε κατηγορία (πηγή) φορολογείται με διαφορετικό τρόπο (κλίμακα ή συντελεστή), χωρίς αφορολόγητο όριο, με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, όπου στη θέση του αφορολογήτου έχει καθιερωθεί μια μη επιστρεπτέα μείωση φόρου 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ μειούμενη κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος. Τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητα φορολογούνται από το πρώτο λεπτό του ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, έμμεσα ή άμεσα, όπως επίσης και τα εισοδήματα από τόκους, μερίσματα και δικαιώματα για τα οποία έχει παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος, ο οποίος έχει εξαντλήσει τη φορολογική υποχρέωση για αυτά.

Η συνταγματική επιταγή της εισφοράς στα κοινά σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός έχει πάει περίπατο με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης και φορολογούμενοι με το ίδιο εισόδημα από διαφορετική κατηγορία προέλευσης έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση.

Για παράδειγμα για ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα ύψους 15.000 ευρώ ο αναλογούν φόρος, για μισθωτό - συνταξιούχο είναι 1.200 ευρώ, για αυτοαπασχολούμενο 3.300 ευρώ (5.115 ευρώ με την προκαταβολή φόρου), για αγρότη 1.950 ευρώ (3.022,50 με την προκαταβολή φόρου), για τον φορολογούμενο που έχει εισόδημα από ακίνητα 2.310 ευρώ, για τον φορολογούμενο με εισόδημα από μερίσματα 1.500,00 ευρώ, για τον φορολογούμενο με εισόδημα από τόκους καταθέσεων 2.250,00 ευρώ και για το φορολογούμενο με εισόδημα από δικαιώματα 3.000 ευρώ.

Ένα άλλο παράδειγμα δείχνει τη διαφοροποίηση του φόρου εισοδήματος για το ίδιο συνολικό ποσό εισοδήματος σε φορολογούμενο που το αποκτά από μία πηγή ή περισσότερες. Ειδικότερα για το φορολογούμενο που έχει συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ (12.000 ευρώ από μισθωτή εργασία και 18.000 από επιχειρηματική δραστηριότητα) αναλογεί φόρος εισοδήματος 5.220 ευρώ, ενώ για το ίδιο ακριβώς συνολικό ποσό εισοδήματος για το φορολογούμενο που το αποκτά από μισθωτή εργασία αναλογεί φόρος 5.900 ευρώ και για το φορολογούμενο που το αποκτά από επιχειρηματική δραστηριότητα αναλογεί φόρος 7.800 ευρώ.

Η φορολογική «ισότητα» δηλαδή ή παράνοια σε όλο της το μεγαλείο θα πει κάποιος και θα έχει απόλυτο δίκιο, ειδικότερα αν αναλογισθούμε ότι τα παραπάνω ποσά φόρου ισχύουν ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Δηλαδή ο άγαμος φορολογούμενος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ έχει ακριβώς την ίδια φοροδοτική ικανότητα με αυτόν που βαρύνεται με ένα ή δύο ή τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Οι φορολογούμενοι δίκαια αγανακτούν και απαιτούν να αλλάξει αυτός ο άδικος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων με ένα δικαιότερο που θα λαμβάνει υπόψη τη βασική συνταγματική επιταγή της φορολογίας του εισοδήματος βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com