Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

«Μέρισμα-μαμούθ» από τον ΟΛΘ με απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ

«Μέρισμα-μαμούθ» ύψους 1,95 ευρώ ανά μετοχή για τα κέρδη του 2014 ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΛΘ, μετά από πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ που είναι βασικός μέτοχος του Οργανισμού με ποσοστό άνω του 70%.




Η κίνηση αυτή φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει πόρους από παντού, προκειμένου να καλύψει ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Και αυτό, γιατί η αρχική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αφορούσε στη διανομή πολύ μικρότερου μερίσματος (0,70 ευρώ ανά μετοχή).

Με δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχεται από το κράτος, το αυξημένο μέρισμα από τον ΟΛΘ εκτιμάται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις της χώρας τόσο προς το εσωτερικό (μισθούς, συντάξεις) οσο και στο εξωτερικό (αποπληρωμένες ΔΝΤ, κ.ά.). Υπολογίζεται πως το συνολικό ποσό που θα καταλήξει στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ αντί 4,9 εκατ. ευρώ με βάση την αρχική πρόταση.

Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε η διαδικασία της συνέλευσης να μην ολοκληρωθεί, αλλά να συνεχιστεί στις 13 Μαΐου, οπότε θα προσέλθει με την πρότασή του για αναδόμηση του Διοικητικού Συμβουλίου και την τοποθέτηση νέας διοίκησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ, Στέλιος Αγγελούδης απευθυνόμενος στους μετόχους, ευχαρίστησε τους χρήστες του λιμανιού και τους εργαζομένους για τη συνεργασία και υπογράμμισε τρία θέματα, στα οποία η διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος.

Πρώτον, την οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση της εταιρείας, που τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζει τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας της.

Δεύτερον, τη λειτουργική αναβάθμιση του λιμένα, που έχει βελτιώσει θεαματικά τις παροχές προς τους πελάτες του και την εξυπηρέτηση των φορτίων, κάτι που αναγνωρίζουν οι χρήστες του λιμένος.

Τρίτον, τη στενή διασύνδεση του λιμανιού με τη Θεσσαλονίκη, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια μετά την ανάπλαση της Α΄ προβλήτας, που στην ουσία αποτελεί προέκταση της παραλίας της πόλης.

Δυναμική ανάπτυξη
Στο πλαίσιο της συνέλευσης παρουσιάσθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού κατά την περσινή χρονιά, τα οποία σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση επιβεβαιώνει τη δυναμική του λιμανιού, αλλά και την επιτυχία της στρατηγικής που ακολουθήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία οι πωλησεις του ΟΛΘ το 2014 ανήλθαν σε 56,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,15% σε σχέση με το 2013, τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 25,16% και έφθασαν στα 29,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε 21,3 εκατ. ευρώ από 18,1 εκατ. ευρώ το 2013, καταγράφοντας άνοδο 17,11%.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com