Κυριακή 24 Μαΐου 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εξαιρετικής ποιότητας το 97% των ελληνικών υδάτων για κολύμβηση

Ως εξαιρετικής ποιότητας χαρακτηρίζονται τα ύδατα κολύμβησης της Ελλάδας (97%), σύμφωνα με τα στοιχεία για την ποιότητα που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, κρίνοντας πως στο 83% όλων των περιοχών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ στο 95% των περιπτώσεων πληρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ποιότητας.



Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα διαθέτουν ύδατα εξαιρετικής ποιότητας. Τις χώρες αυτές ακολουθούν η Ελλάδα (97%), η Κροατία (94 %) και η Γερμανία (90 %), όλες με υψηλή αναλογία των περιοχών που διαθέτουν ύδατα κολύμβησης εξαιρετικής ποιότητας.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόνο το 2% των περιοχών κολύμβησης δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης και χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Στην έκθεση συγκρίνεται η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης κατόπιν δειγματοληψίας σε περισσότερες από 21.000 παράκτιες και εσωτερικές περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και την Αλβανία το 2014.

«Η ποιότητα των νερών των θαλασσών αλλά και των λιμνών μας είναι γνωστή και αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας» όπως δήλωσε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης, τονίζοντας πως «μέριμνα και υποχρέωση όλων μας, είναι να προστατεύουμε διαρκώς τις θάλασσες και τις ακτές μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι ποιοτικές παράμετροι, που εξετάσθηκαν επιλέχθηκαν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες:

_ Μικροβιολογικές: “Escherichiacoli” και “Εντερόκοκκοι”, οι οποίες αναλύθηκαν σύμφωνα με τις εργαστηριακές μεθόδους που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ και

_ Οπτικά Παρακολουθούμενες: κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ ή οποιαδήποτε άλλα απορρίμματα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση σε 1540 σημεία, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα υπόλοιπα 1538 σε παράκτια ύδατα. Από το σύνολο των 1540 σημείων δειγματοληψίας αξιολογήθηκαν τα 1518, καθώς το 2014 παρακολουθήθηκαν για πρώτη φορά 22 νέα σημεία. Τα νέα σημεία για το 2014 δεν αξιολογήθηκαν, καθώς δεν έχει ληφθεί ο επί τετραετία ελάχιστoς αριθμός δειγμάτων που ορίζει η Οδηγία. Παρόλα αυτά, από τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρείται ότι οι συγκεντρώσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, τηρώντας τα αντίστοιχα όρια εξαιρετικής ποιότητας. Για τα 1518 σημεία προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

- 1495 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας»

- 23 σημεία χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας»

- Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας».

- Κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Η αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων της κολυμβητικής περιόδου 2014 και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων - ακτών κολύμβησης δημοσιοποιούνται με ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΑΠΕΝ στην ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και Παρατήρησης. Στην ιστοσελίδα http://www.bathingwaterprofiles.gr περιέχονται επίσης ιστορικά στοιχεία για την αξιολόγηση των υδάτων κολύμβησης τα τελευταία χρόνια, καθώς και χάρτης με όλες τις παρακολουθούμενες ακτές κολύμβησης και σχετικά αναλυτικά στοιχεία. Μέσω του διαδραστικού ιστοτόπου επιτυγχάνεται η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα των νερών και των διαχειριστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά περίπτωση και η αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και του ευρύτερου κοινού.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com