Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί

Στη χρήση των νέων τεχνολογιών προσφεύγει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να πετύχει ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΕΟΠΥΥ.


Τα ραντεβού με τους γιατρούς θα κλείνονται και μέσω ίντερνετ και φυσικά χωρίς καμιά χρέωση σε αντίθεση με τα τηλεφωνικά ραντεβού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι πολίτες θα μπορούν πλέον να δουν τη διαθεσιμότητα γιατρών ανά ειδικότητα.

Με απλά λόγια, με τη χρήση της πληροφορικής θα επιχειρηθεί να φύγει το πέπλο που διευκολύνει περίεργες συναλλαγές και υποχρεώνει πολίτες να περιμένουν μήνες για επείγουσες ιατρικές εξετάσεις. Όλοι οι συμβεβλημένοι γιατροί θα απογραφούν και η βάση δεδομένων θα ενημερώνεται συνεχώς. Η λειτουργία του νέου συστήματος μπορεί να αποτελέσει όπλο κατά εκείνων που επιλέγουν πελατεία.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον φυσικά οι διακηρύξεις υλοποιηθούν στο ακέραιο...

Ωστόσο, το μείζον είναι η ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Και αυτό είναι συνάρτηση, πρώτον, των πόρων που διατίθενται, ώστε να υπάρχει επάρκεια γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πάσης φύσεως υλικών και, δεύτερον, μιας ριζικής αναδιοργάνωσης του δημόσιου συστήματος, ώστε να υπάρξει και να λειτουργεί αποτελεσματικά ένα πραγματικό εθνικό και δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αναμφίβολα οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας είχαν εκτιναχθεί στα ύψη χωρίς να αντιστοιχούν σε βελτίωση των υπηρεσιών. Τα «τρωκτικά» ροκάνιζαν τις δημόσιες δαπάνες. Έτσι οι προσπάθειες μεταρρύθμισης τα τελευταία χρόνια έγιναν κάτω από την πιεστική ανάγκη για δραστική περιστολή των δαπανών μετά την κατάρρευση της δημοσιονομικής κατάστασης και την επιβολή των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς «πακτωλό» πόρων δεν πρόκειται να ξαναδούμε στο ορατό μέλλον, η μάχη πρέπει να επικεντρωθεί στον εξορθολογισμό του συστήματος. Και πολλές φορές οι λύσεις, ακόμη και στα πιο σύνθετα προβλήματα, είναι απλές. Πολιτική βούληση χρειάζεται μόνον...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com