Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Οχι πειραματισμοί με τους φόρους

Με... «ανήκεστο βλάβη στην πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα» κινδυνεύει η τουριστική βιομηχανία, ο πιο δυναμικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, σήμερα, από μια αύξηση του ΦΠΑ πάνω από τα επίπεδα των χωρών - ανταγωνιστών της Ελλάδας.



Η αύξηση του ΦΠΑ βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της χώρας και εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί ποσοστό πάνω από τον μέσο όρο που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες, θα δημιουργηθούν «σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας τόσο στις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που θα είναι έρμαια των tour operators, όσο και στις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα». Οι πρόεδροι 15 τουριστικών φορέων είναι κατηγορηματικοί: Ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα και θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Την ίδια ώρα, η αγορά Ι.Χ. κινδυνεύει με? «πάγωμα» μέσα στο καλοκαίρι εξαιτίας των κυβερνητικών σχεδίων περί αλλαγής του συστήματος φορολόγησης των αυτοκινήτων.

Μετά από μια πενταετία σχεδόν καταβαράθρωσης, οι πωλήσεις Ι.Χ. καταγράφουν ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες. Στο πρώτο τετράμηνο σημειώθηκε αύξηση των ταξινομήσεων Ι.Χ. κατά 28,5%.

Με την οικονομία να είναι πρωτίστως? ψυχολογία είναι προφανές ότι έως ότου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης η αγορά θα «παγώσει». Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει τώρα αυτοκίνητο, ούτε μεταχειρισμένο, ούτε νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει εάν θα πληρώσει και πόσο τέλη κυκλοφορίας ή φόρο πολυτελείας. Και το σημαντικότερο ίσως: Ποια θα είναι τα νέα? τεκμήρια για την κατοχή Ι.Χ. και τι φορολογική επιβάρυνση θα επιφέρουν!

Με τους φόρους δεν επιτρέπεται να «παίζει» κανείς. Χρειάζεται προσεκτική προσέγγιση με βάση ορθολογικά κριτήρια και όχι «εμπνεύσεις» μιας άλλης εποχής.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com